Linkovi

Dowd: Franklin Graham i Pentagon uvrijedili ne-kršćane (20/4/03) - 2003-04-20


Komentatorica New York Timesa Maureen Dowd kritizira Ministarstvo obrane zbog toga što je dopustilo poznatom evangelističkom svećeniku Franklinu Grahamu da povodom Velikog petka održi misu za uposlenike Pentagona. “Radi se o onom istom Grahamu koji je u rujnu 2001. godine rekao da je “islam zločinačka religija” – podsjeća Maureen Dowd.

Franklin Graham sin je poznatog protestantskog svećenika, pokojnog Billa Grahama, koji je bio neslužbeni duhovni savjetnik niza američkih predsjednika.

Franklin Graham – piše newyorška novinarka – i u Pentagonu je izjavio niz za mnoge uvredljivih stvari. Primjerice - “jedini put k Bogu je put Isusa Krista.” “Iako nije izravno govorio o islamu i ratu u Iraku, Franklin Graham i Pentagon su pokazali da su potpuno neosjetljivi na vjersku raznolikost koja je u Americi činjenica”, napisala je u New York Timesu Maureen Dowd.

******

“Uvjerljiva i brza američka pobjeda u Iraku izgleda da je najbolje sredstvo za zacijeljivanje podjela do kojih je došlo neposredno pred rat” – piše Daniel Schorr u bostonskom dnevniku Christian Science Monitor. To izgleda najbolje shvaćaju u Francuskoj, gdje je ministar vanjskih poslova prije nekoliko dana izjavio: “nema smisla vraćati se onome što nas dijeli, okrenimo se budućnost.”

Američka pobjeda dovodi i do promjena u ponašanju preostalih članica takozvane “osovine zla” – Irana i Sjeverne Koreje, koji su spremniji za suradnju i ne žele se, barem u ovom trenutku, antagonizirati s Amerikom. Americi prijateljski Izrael najavio je moguće ustupke na Zapadnoj obali. “Teško je povjerovati, ali izgleda da je vojna kampanja ‘šok i strahopoštovanje’ imala najveći utjecaj na diplomatskom planu”, piše u Christian Science Monitoru Daniel Schorr.

******

Uvodnik Washington Posta obilježava desetu godišnjicu Memorijalnog muzeja Holokausta, koji je 1993. godine otvoren ovdje u Washingtonu. “Dok se gradio, a i kasnije, mnogi su pitali zbog čega se ovaj muzej uopće gradi u Americi, kada se nacistički holokaust nad Židovima dogodio u Europi, a ne ovdje. Ova je pitanje relevantno i danas, no uspjeh muzeja i ogroman broj posjetitelja pokazuje da je takav muzej bio potreban.

Naime, genocid i totalitarizam nisu samo specijalitet nacističke Njemačke, iako je genocid nad Židovima bio posve jedinstven zločin – piše uvodničar washingtonskog dnevnika. Muzej je u deset godina posjetilo gotovo 20 milijuna posjetitelja. “Uspjeh ovog muzeja pokazuje da ljude zanima povijest, ako se ona prezentira na inteligentan, etičan i ozbiljan način. Muzej Holocausta treba poslužiti kao primjer drugim muzejima” – piše u Washington Postu.

XS
SM
MD
LG