Linkovi

Kakva će biti budućnost Iraka? (20/4/03) - 2003-04-19


Pored ekonomske obnove, Sjedinjene Države će pomoći Iraku i u razvoju demokracije. Iračani će uskoro imati priliku izabrati kakav oblik organizacije vlasti žele.

Po rušenju režima Saddama Husseina, politički poznavatelji Srednjeg istoka razmatraju budućnost demokracije u toj regiji. Jedan saudijski list nedavno je ustvrdio da “većina stanovništva ne doživljava Sjedinjene Države kao agresora, obzirom da nakon pada Bagdada nije bilo masovnih protu-američkih demonstracija na Srednjem Istoku”.

Zaključak članka je da se “Amerika još uvijek ne doživljava kao negativac”, te da će većina Arapa prihvatiti ideju demokracije - ako koalicija u Iraku brzo uspostavi mir i red. Shafiq Ghabra, dekan Sveučilišta American u Kuwaitu je još uvijek prilično nesiguran kada je u pitanju budućnosti demokracije u Iraku:

"Teško je reći – demokracija zapadnog tipa ili istočnog tipa? Je li Japan Zapad ili Istok? Po mom mišljenju, demokracija je demokacija - i u Istočnoj Europi, Aziji ili u Latinskoj Americi. Zašto ne bi tako bilo i u Iraku? Nakon svih tih stradanja zašto tamo ne bi postojao premijer koji bi se mijenjao izborima, a ne mecima?”

Jedan drugi kuvajtski znanstvenik, školovan na Zapadu, smatra irački rat razmeđem arapske povijesti. On objašnjava da je propast Otomanskog carstva, poslije Prvog svjetskog rata, za Arape oslobođenje, nakon kojeg su u arapskim zemljama počeli prihvaćati moderan, novisan način razmišljanja, pa čak i zapadnjačku odjeću. To se promijenilo nakon Drugog svjetskog rata.

Poslije mnogih ratova s Izraelom Arapi su se vratili na tradiciji. Jedan sirijski politolog tvrdi da povijesno i geografsko okružnje u kojem Arapi žive nije plodno tlo za demokraciju zapadnog tipa. Arapi žive razbacani po velikom teritoriju, imaju raznorodne ideje i dugu povijest nasilja i diktatorskih režima što ih čini nepovjerljivim prema demokraciji – tvrdi ovaj stručnjak. Koji su uvjeti preobrazbe Iraka u demokratsko društvo?

Profesor Ghabra upozorava da Sjedinjene Države moraju biti posebno pažljive na dva područja – trebaju zaštiti Irak, ali ga i spriječiti da napadne susjedne zemlje.

"Sjedinjene Države moraju biti zaštitnik obzirom da Irak više ne posjeduje vojsku. Istovremeno postoji prostor za Sirijce i druge da se miješaju u unutrašnje poslove Iraka. Na primjer, u Libanonu, građanski rat traje 16 godina. Skoro svaka arapska zemlja tamo igra svoju političku igru. Posljedica toga je da su Libanonci izgubili kontrolu i rat još uvijek traje bez obzira na njihove želje. Zadatak Sjedinjenih Država je spriječiti sličan razvoj događaja u Iraku. Mislim da Irak posjeduje veliki potencijal. S povećanjem rashoda za obrazovanje i razvoj Irak će napredovati. Irak ima čvrstu osnovu u svom stanovništvu, kulturi, društvenoj raznolikosti, geografskom položaju i prirodnom bogatstvu.”

Saddamova vladavina je okončana. Sjedinjene Države i Britanija se nadaju da će demokracija brzu uhvatiti korijenje, a ostatak svijeta nema puno izbora nego da čeka i promatra razvoj događaja.

XS
SM
MD
LG