Linkovi

Veze između Bagdada i terorista u Ugandi (18/4/03) - 2003-04-18


Današnji pregled pisanja američkog tiska počinjemo dnevnikom “Christian Science Monitor” koji govori o vezi bivšeg iračkog režima i terorističkih grupa. Autor spominje pronađeno oružje u Bagdadu, koje dovodi u vezu režim i jednu od islamističkih terorističkih organizacija u Africi. Pronađena je i prepiska o otvaranju terorističkog logora za obuku. Papiri koje je pronašao novinar, među hrpom žica i uništenih dokumenata, mogli bi predstavljati dokaz veze između Bagdada i al-Qaide, nešto čemu se administracija predsjednika Busha već dugo nada.

Veći dio teksta posvećen je inače ugandskoj terorističkoj organizaciji ADF, a dokumenti pronađeni u Iraku do pojedinosti opisuju kontakte s iračkim dužnosnicima te ideje i planove kojima se rukovode.

“Washington Post” je odabrao temu ukidanja sankcija protiv Iraka. Rusija, Francuska i druge ključne članice Vijeća sigurnosti UN-a postavile su okvir za novu diplomatsku bitku za Irak, signalizirajući time da Sjedinjene Države moraju dati veću ulogu Svjetskoj organizaciji u poratnoj obnovi Iraka. Takav pristup, kaže autor članka, preduvjet je za ukidanje sankcija protiv Iraka.

Ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov je rekao u svojoj izjavi danoj u Moskvi, da se ekonomske sankcije protiv Bagdada ne mogu ukinuti dok se ne ispuni niz preduvjeta koje je postavilo Vijeće sigurnosti. Jedan od njih je dokaz da je Irak potpuno razoružan. Verifikaciju bi trebali provesti inspektori UN-a, a ne američka vojska - traže članice Vijeća sigurnosti.

Europska unija također je izrazila slično mišljenje tražeći da se procesu izgradnje demokratske države, kojom bi vladali Iračani, iskoriste jedinstveni kapaciteti i iskustvo u poratnoj obnovi zemalja, kakvo imaju Ujedinjeni narodi, dodaje autor članka u “Washington Postu”.

Spomenimo na kraju i još jedan članak u ovom uglednom washingtonskom dnevniku. Posvećen je prvim preporukama odbora koji vodi istragu o nesreći raketoplana “Columbia”, koji se raspao prije dva mjeseca tijekom povratka kroz zemljinu atmosferu. Odbor traži od NASA -a da pomno ispita stanje rubnih dijelova krila na ostatku flote raketoplana. Pretpostavlja se da su pukotine u tom dijelu dovele do prodora ekstremno vrućih plinova u unutrašnje dijelove letjelice i izazvale topljenje ključnih dijelova letjelice. Odbor je također kritizirao NASA-u zbog nedavnog ugovora s američkom vladom o korištenju vojnih i špijunskih satelita za snimanje letjelice tijekom polijetanja sa Zemlje. Odbor traži od NASA-e da se takva snimanja obavljaju u svakoj misiji raketoplana, kako bi se na vrijeme vidjela eventualna oštećenja koja mogu ugroziti sigurnost letjelice i posade.

XS
SM
MD
LG