Linkovi

Koliku su štetu izazvali zategnuti odnosi između Washingtona i Pariza? (19/4/03) - 2003-04-18


Prije intervencije koalicijskih snaga u Iraku, oštro francusko protivljenje tim vojnim operacijama izazvalo je napetost u američko-francuskim odnosima.

Francuski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Jean-David Levitte na jednom je skupu u Washingtonu naglasio da između Sjedinjenih Država i Francuske tijesne veze postoje već više od dvjesto godina. Napetost do koje je došlo zbog Iraka sada polako popušta, posebno nakon što je francuski predsjednik Jacques Chirac neki dan telefonski razgovarao s predsjednikom Bushom. “Bio je to dobar razgovor. Mislim da je ključan za ponovno otvaranje vrata našem prijateljstvu. Nadam se da ćemo – nakon ovog otvaranja – biti svjedoci pune suradnje.”

Francusko stajalište prema iračkom ratu je, međutim, revoltiralo mnoge u Sjedinjenim Državama. Među onima koji su pozivali na bojkot francuskih proizvoda bilo je kongresmena, aktivista za ljudska prava, televizijskih i radio komentatora. Jedan od njih je i Roger Simmermaker koji je na Floridi osnovao organizaciju koja se zalaže za kupovinu američkih proizvoda. Na web-stranici te organizacije objavio je popis najvećih francuskih kompanija čija se roba prodaje u Sjedinjenim Državama, pozvavši publiku da ne kupuje francuske proizvode. Gospodin Simmermaker vjeruje da su proizvođači francuske robe široke potrošnje već pretrpili gubitke na američkom tržištu. “Rekao bih da se to najviše osjeti kod kozmetičkih proizvoda… šampona i slične robe. Jer, francuski je L’oreal tako velika kompanija da je uspjela kupiti i Maybelline koja je do 1998.godine bila američka kompanija. I Dannon je ogromni proizvođač jogurta i izvorske vode. Radi se o robi koju Amerikanci svakodnevno kupuju diljem zemlje u samoposlugama i robnim kućama".

Za oko šest tjedana francuski predsjednik Jacques Chirac bit će domaćin Georgeu Bushu i drugim svjetskim čelnicima na summitu skupine G-8 koji će se održati u francuskom mjestu Evian. Prema mišljenju kanadskog analitičara ekonomskih summita - Johna Kirtona – na predstojećem summitu možda neće biti toliko uočljiv francusko-američki prijepor, te će više pažnje privući međusobna antipatija između Georgea Busha i njemačkog kancelara Gerharda Schroedera.

Pa ipak, John Kirton vjeruje da će summit u Evianu proteći u harmoniji, jer će se svi sudionici željeti kretati naprijed, te pokazati da postoji jedinstvo u stajalištima o najvažnijim pitanjima, uključujući terorizam i obnovu Iraka. … S druge strane, francuskog veleposlanika u Washingtonu zabrinjava anti-francusko raspoloženje koje, prema njegovom mišljenju, pušta korjene u Sjedinjenim Državama. "Dvije stare demokratske zemlje mogu voditi živu raspravu o ratu ili vanjskoj politici, a takva se žustra debata može voditi i među pojedincima. No normalna, razumna rasprava među prijateljima i saveznicima se ne bi smjela pretvoriti napade na sve što je francusko".

A u takve su se napade – tvrdi ambasador Levitte – uključili i neki utjecajni ljudi, bliski savjetnici predsjednika Busha, među kojima se ističe savjetnik za vojna pitanja Richard Perle. Gospodin je Perle, naime, izjavio kako se Francusku - zbog njenih stajališta prema Iraku - ne može više smatrati saveznikom Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG