Linkovi

Kubanska dijaspora u SAD  smatra da bi Fidela Castra  trebala zadesiti sudbina Saddama Husseina (18/4/03) - 2003-04-18


Mnogi Kubanci koji žive u Sjedinjenim Državama smatraju da bi kubanskog komunističkog diktatora Fidela Castra konačno trebala zadesiti sudbina Saddama Husseina. Kibanska dijaspora se čudi zbog čega je Fidel još uvijek na vlasti – u vrijeme kad je američka vojska, na drugom kraju svijeta, uspješno uklonila jednog drugog diktatora.

Jaime Suchlicki, čelnik Kubanskog Instituta na Sveučilištu Miamija, kaže da su Saddam Hussein i Fidel Castro po mnogo čemu slični. "Fidel Castro se već 40 godina opire Sjedinjenim Državama, podržava terorizam u nizu zemalja, provodi represiju nad vlastitim narodom".

Nakon iračke krize, američka su upozorenja stigla i Siriji. Ova činjenica kubanskim pro-demokratskim snagama znači samo jedno – nacije koje slijede Saddamov put, čeka slična sudbina. Međutim, Bijela kuća u ovom trenutku kao da ne razmišlja o Kubi. Ministar obrane Donald Rumsfeld poziciju je vlade objasnio ovim riječima. "Stalo nam je u kakvom je položaju narod Kube. On je potlačen, živi u diktaturi. Međutim, američka javnost, barem većina, želi da Amerika u ovom trenutku gleda vlastita posla, riješava svoje probleme. Svjesni smo činjenice da ne možemo nagovoriti sve u svijetu da budu kao mi. Svjesni smo da u ovako složenom svijetu ima i država koje su znatno drugačije od nas".

Utjecajna kubanska zajednica na Floridi oštro je reagirala na ovu izjavu gospodina Rumsfelda. Članica Zastupničkog doma Ileana Ros Lehtinen smatra da se stajalište ministra obrane razlikuje od vladina stajališta o Kubi. Zastupnica s Floride izjavila je na nedavnom skupu kubanske zajednice da je “predsjednik George Bush protiv diktature te da je on svjestan da je Fidel Castro diktator.

Sjedinjene Države već desetljećima kritiziraju Havanu zbog njezine podrške međunarodnom terorizmu. Upozoravaju i na njezin potencijal za proizvodnju oružja za masovno uništavanje. Međutim, Washington Kubu ne smatra izravnom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti – kaže Jaime Suchlicki. "Postoji izvjesna zabrinutost u vezi kubanske sposobnosti da proizvede kemijsko i biološko naoružanje. Kuba ima farmaceutsku industriju, kao i infrastrukturu koja bi to bila sposobna proizvesti. Pitanje je – je li se to dogodilo, posjeduje li Kuba takav arsenal? Sjedinjene Države, po mom mišljenju, nemaju odgovor na ovo pitanje".

Jaime Suchlicki kaže da u ostatku Amerike, izvan Miamija – gdje živi većina anti-komunističkih Kubanaca – ne postoji snažna podrška akciji protiv režima Fidela Castra. On podsjeća da je Washington obećao da neće dirati Kubu još 1962. godine, u tajnom dogovoru sa Sovjetskim savezom, čime je okončana kubanska raketna kriza. Jaime Suchlicki tvrdi da je, nakon čekanja dugog nekoliko desetljeća, kubanska zajednica uvjerena da će do političke promjene u Havani doći jedino akcijom samog kubanskog naroda, a nikako američkom intervencijom.

XS
SM
MD
LG