Linkovi

59 posto Francuza još uvijek ne odobrava rat u Iraku (17/4/03) - 2003-04-16


Jučer je francuski predsjednik Jacques Chirac po prvi put razgovarao s predsjednikom Bushom u posljednja dva mjeseca. Gospodin Chirac nazvao je američkog predsjdnika u - kako to kažu neki promatrači - nastojanju da se poprave američko-francuski odnosi opterećeni ratom u Iraku i rekao kako je njegova zemlja spremna prihvatiti "pragmatičan pristup". Više mjeseci dugo francusko protivljenje ratu u Iraku, dovelo je do univerzalne podrške kod kuće, međutim, sad kad su borbe skoro završene, sve su glasnije dvojbe u Francuskoj koliko je uopće bilo mudro prkositi Sjedinjenim Državama.

Predsjednik Chirac može utjehu naći u rezultatima ankete koja je jučer objavljena u listu Liberation. Prema toj anketi, 70 posto ispitanih Francuza odobrava njegove postupke. 59 posto ne odobrava rat u Iraku predvođen Sjedinjenim Državama, a polovica ispitanika sumnja da će Francuska biti diplomatski izolirana zato jer se suprostavljala tom sukobu.

Međutim popularnost gospodina Chiraca pala je za 4 posto u odnosu na ožujak, a pao je i postotak Francuza koji se protive ratu. Prosvjedi protiv američke intervencije u Iraku koji su tijekom vikenda održani u Parizu, bili su manji negoli prijašnji anti-ratni marševi. Sad kad je pao režim Saddama Husseina, kaže nam politički analitičar Etienne Schweisguth, mnogi Francuszi nisu više toliko uvjereni u to da je rat bio loša stvar.

Gospodin Schweisguth radi kao istraživač u pariškom Centru za proučavanje političkog života u Francuskoj. Tvrdi da su Francuzi još uvijek skeptični. Koalicija koju vode Sjedinjene Države možda je dobila rat, ali ljudi se ovdje pitaju hoće li uistinu to donijeti mir Iraku. Istovremeno izgleda da ovaj sukob već ima i ekonomske posljedice za zemlju. Priemjerice, francuski vinari već osjećaju posljedice neslužbenog američkog bojkota francuskih proizvoda.Druge tvrtke se boje da bi mogle biti izostavljene pri sklapanju ugovora za poslijeratnu obnovu Iraka.

Pitanja o transatlanskoj diplomaciji sve su glasnija i u Parlamentu.Prošli tjedan jedan je zastupnik upozorio da se treba prestati s - po njegovim riječima - 'njet' kulturom protiv bilo kakve američke politike. Jedan drugi je pak izjavio da je Pariz pogrešno za neprijatelja izabrao Washington a ne Saddama Husseina.

Philippe Defarges je posebi savjetnik u Francuskom institutu za međnarodne odnose. On smatra da bi se tzv. anti-ratna koalicija - u kojoj se još nalaze Njemačka i Rusija - uskoro mogla raspasti, što bi dovelo izolacije Francuske. "Očito je da je ova koalicija Pariza, Berlina i Moskve umjetna koalicija. Izvjesno je da će Rusija i Vladimir Putin željeti igrati svoju igru pomirenja sa Sjedinjenim Državama. Konkretno, ali ne samo zato, zbog ugovora o crpljenju nafte. Glede Njemačke, očito je da njemački kancelar nije vrlo snažan čovjek u političkom smislu i on će naposljetku htjeti pomirenje s Washingtonom".

Istovremeno, kaže gospodin Defarges, Sjedinjene Države bi mogle biti prezaposlene obnovom Iraka da bi se svađale s Francuskom. A to bi, napominje, mogla biti vrlo dobra vijest za francusku vladu.

XS
SM
MD
LG