Linkovi

Što stoji iza američkih prijetnji Siriji (15/4/03) - 2003-04-15


"New York Times" se pita – "Što stoji iza američkih prijetnji", te navodi da Damask prolazi kroz nemirne dane. Stanovnici Damaska vole za svoj grad reći da on nije samo glavni grad Sirije, nego čitavog arapskog svijeta. Vlada mladog predsjednika Bashara al-Asada, zadobila je, zbog rata u Iraku, široku popularnost zahvaljujući svojoj retorici mržnje prema Sjedinjenim Državama. Stotine Sirijaca i drugih arapskih dragovoljaca stale su u obranu Iraka – ističe u svom članku u "New York Timesu" Neil MacFarquhar, te nastavlja:

"Medjutim, Sirija se sada i sama našla uhvaćena između svojih pan-arapskih stavova izgrađenih kroz kritiziranje Amerike i nove i bolne činjenice: Sjedinjene Države se sada nalaze na samom pragu Sirije, na granici s Irakom, a američka administracija šalje sve oštrije poruke. Sjedinjene Države Siriji najviše zamjeraju na eventualnom pružanju zaštite odbjeglim iračkim dužnosnicima."

Prema pisanju europskih i srednjoistočnih medija navode se dva moguća scenarija: Prvi – da se u ruskom diplomatskom konvoju, na kojeg su pucali američki vojnici, dok se 6. travnja kretao od Bagdada prema Siriji, zapravo prokrijumčarilo nekoliko visokih iračkih dužnosnika. Drugo, da je prva žena Saddama Husseina, Sadžida, preko Sirije otputovala za Moskvu zajedno s nekoliko djece, unučadi i punim kamionima.

Sirija demantira sve američke optužbe naglašavajući da predstavnici odbjegle iračke vlasti neće biti dobrodošli. Prvi je razlog to što su Sirija i Irak dugo vremena bili politički rivali predvođeni različitim ograncima stranke Baath. Saddam Hussein nikad nije mogao oprostiti bivšem predsjedniku Sirije Hafezu a-Assadu što se 1991. godine pridružio vojnoj koaliciji protiv Iraka, ali i pored toga posljednjih su se godina znatno poboljšali trgovački odnosi između dvije zemlje.

"Washington Post", između ostalog, piše i o financijskim posljedicama iračkog rata, ali o posljedicama na američkom tlu. Mnogi anti-ratni prosvjednici pitaju vladu je li možda bolje novac izdvajati za američke škole, a ne za oružje. Na jednom sastanku u saveznoj državi Maryland sudionici, inače, protivnici ratne opcije, izrazili su mišljenje da će Irak biti duže vrijeme pod američkom okupacijom, te da će američke postrojbe čak napasti Siriju i Iran.

“Doktrina preventivnih ratova nije nikakva šala” – ističe organizator tog sastanka Ed Qubain te ističe – “to za mene potpuno oprečno. To je, zapravo, recept za svjetski kaos!” Na ovom su se sastanku mogli čuti podaci da će samo Maryland za troškove rata u Iraku morati izdvojiti milijardu i 400 milijuna dolara, iako je proračun te savezne američke države u minusu za milijardu i 200 milijuna dolara. (at)

XS
SM
MD
LG