Linkovi

Pentagon još nije spreman proglasiti pobjedu (16/4/03) - 2003-04-15


Dužnosnici američkog ministarstva obrane još uvijek nisu spremni proglasiti pobjedu u Iraku. Oni kažu da još uvijek postoje manja područja u kojima koalicijske snage nailaze na otpor. Medjutim, postoje jasni znakovi da se naglasak više ne stavlja isključivo na vojne operacije.

Dužnosnici Pentagona kažu da počinje smanjivanje vojnih efektiva uključenih u operacije u Iraku – poglavito zrakoplovnih snaga. Dva nosača zrakoplova s pripadajućim borbenim grupama napuštaju područje Arapskog mora. Američki bombarderi tipa B-2 već su se vratili u svoju bazu u Sjedinjenim Državama. Još nije došlo do smanjenja broja kopnenih snaga koji trenutno iznosi više od 100 tisuća.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld kaže da se situacija u Iraku svakodnevno popravlja: "Pretpostavljam da će se tako i nastaviti. Realno je reći da se koalicijske snage nalaze u mnogim dijelovima zemlje, iako ne u svim, te da se nalaze u mnogim dijelovima Bagdada, medjutim, ne i u čitavom gradu."

Gospodin Rumsfeld je rekao da koalicijske snage još uvijek nailaze na “džepove” u kojima ima otpora. On je dodao da ga i dalje zabrinjava terorizam, poput samoubilačkih bombaških napada.

Medjutim, glavne bitke rata u Iraku su okončane, nakon pada Tikrita, posljednjeg značajnijeg grada koji je bio pod kontrolom Sadama Huseina. General-bojnik Stanley McCrystal, iz Združenog stožera kaže da iračka vojska više ne predstavlja nikakvu stvarnu prijetnju američkim snagama: "Pretpostavljam da su velika borbena angažiranja završena, s obzirom da glavne iračke borbene postrojbe na terenu više nisu koherentne."

Nakon tri tjedna od početka vojne kampanje u Iraku, težište se prenosi na potragu za odbjeglim čelnicima režima Sadama Huseina, te pronalaženje iračkog oružja za masovno uništavanje.

Jedan od ključnih ciljeva predstavlja i obnova Iraka, kako infrastrukture tako i vladinih institucija. General McChrystal kaže: "Potreba za nazočnošću borbenih snaga postojat će još neko vrijeme, kako bi se održalo ili uspostavilo sigurno okružje u zemlji. Medjutim, postojat će značajna potreba za upravom, inženjerskim organizacijama, vojnom policijom. Te potrebe nismo zanemarili, planirajući protok naših snaga u Iraku."

Dužnosnici imaju dva glavna razloga za optimizam glede iduće faze. S jedne strane, u Iraku nema opće humanitarne krize, a humanitarna pomoć sada pristiže do područja u kojima je potrebna Iračanima. S druge strane, Pentagon tvrdi da irački gradjani sve više suradjuju s koalicijskim snagama. Ministar obrane Rumsfeld izjavio je da ga ohrabruje činjenica, kako je rekao “da veliki broj gradjana u Iraku pruža pomoć ... u pronalaženju načina da se stvori sigurno okružje, kako bi se ljudi vratili normalnom životu.”

XS
SM
MD
LG