Linkovi

U Irak stižu dodatne američke snage (13/4/03) - 2003-04-13


U Irak će uskoro stići još jedna divizija američke kopnene vojske čiji će zadatak biti uspostava reda u Bagdadu i drugim područjima zemlje koje je pogodio val masovnog bezakonja i pljačke, neposredno nakon raspada režima Saddama Husseina.

Nakon višetjednih odgađanja, neke od postrojbi četvrte pješačke divizije ušle su u Irak, kako bi ojačale postojeće snage. Četvrta divizija, koja broji oko deset tisuća pripadnika, našla se u Kuvajtu, nakon što Turska prošli mjesec, neposredno pred napad na Irak, nije dopustila stacioniranje američkih snaga na njezinu teritoriju.

Glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva američkih oružanih snaga, general Vince Brooks, izjavio je da će ova divizija pojačati snage u južnom Iraku, nakon čega će neke od postrojbe moći proslijediti ka Bagdadu. "Kako će se njih iskoristiti, ovisi o uvjetima na terenu. To ovisi o taktičkoj procjeni konkretnog zapovjednika" - rekao je general Brooks.

******

U središtu Bagdada, jučer je došlo do kraćeg puškaranja između marinaca i boraca lojalnih zbačenom režimu Saddama Husseina. Američke su snage također pronašle velike količine naoružanja, sakrivenog u blizini obiteljskih kuća i škola, u stambenim četvrtima Bagdada. Novinarka Glasa Amerike Alisha Ryu, koja se s američkom vojskom nalazi u Bagdadu, kaže da se možda radi o naoružanju iračke Republikanske garde:

"Te su postrojbe bile izvan grada, no kako se Republikanska garda počela raspadati, oružje su sklonili u grad, kako bi ga iskoristili u uličnim borbama. No do njih uopće nije došlo – vjerojatno zbog brzog uništenja zapovjednih centara iračke vojske."

******

Također u glavnom gradu Iraka, američke su postrojbe jučer otvorile za promet dva mosta preko Tigrisa. No, njih su prvo iskoristili građani željni pljačke, koji su mostovima stigli do dijelova grada koji su im do jučer bili nedostupni.

Posljednjih nekoliko dana, većina pljački je bila u državnim ustanovama, uključujući i muzeje, bolnice, škole i strana veleposlanstva, kao i domove dužnosnika bivšeg režima. Od muzeja, posebno je teško pogođen Irački nacionalni muzej, iz kojeg su opljačkani eksponati stari više tisuća godina.

Humanitarne organizacije tvrde da je situacija katastrofalna, te da to sprečava opskrbu hranom, lijekovima i drugim potrepštinama. Crveni križ tvrdi da su od 30 bagdadskih bolnica otvorene tek tri. Većina ih je opljačkana, a uposlenici ne dolaze na posao. Crveni križ i Human Rights Watch pozvali su Sjedinjene Države da – u skladu s međunarodnim pravom – uvedu red.

Novinarka Glasa Amerike Laurie Kassman, koja je također u Bagdadu, kaže da se radi o pljački masovnih razmjera: "Opljačkane su vladine zgrade, koje su većinom već uništene, izgorjele. Pri ulasku u grad, prošli smo kraj stožera ratnog zrakoplovstva koji je još uvijek gorio. Uz velikog broja javnih zgrada dizao se dim, zgrade se bile potpuno prazne, opljačkane do kraja."

Da bi stale na kraj bezakonju i kaosu, koalicijske snage, u suradnji s lokalniom policijom, patroliraju ulicama Bagdada. Iz Sjedinjenih Država uskoro stiže nešto više od tisuću pravnih stručnjaka, od kojih su mnogi Iračani iz dijaspore, koji će obnoviti pravosudni sustav.

General Vince Brooks rekao je da masovnih pljački ima manje nego prije dan-dva. Situacija se poboljšala i u Mosulu na sjeveru zemlje. U zajednici s kurdskim snagama, američki vojnici patroliraju ulicama tog grada. "Stanje se stabiliziralo i u drugim dijelovima zemlje. U Bagdadu je situacija lošija nego drugdje jer je to velik grad, pa ima mnogo lokalnih problema, ali i zbog toga što je represija tamo bila najjača."

Sirija je optužila Sjedinjene Države da – namjernim dopuštanjem masovne pljačke – žele uništiti iračke institucije. Damask je također odbacio američke optužbe da je Sirija pomagala vojsci režima Saddama Husseina. Sirijski ministar vanjskih poslova Farouk al-Sharaa naveo je masovnu pljačku vladinih ustanova u Iraku kao dokaz da “Amerika želi uništiti unfrastrukturu te zemlje.”

******

U međuvrmenu, u Kirkuku – kurdske su snage najavile povlačenje iz grada. Nadzor će preuzeti američke snage, koje su već osigurale naftna postrojenja i zračnu luku. Što se tiče ratnih djelovanja – pozornost je okrenuta prema Tikritu, rodnom mjestu Saddama Husseina, sjeveroistočno od Bagdada. To je jedini veći grad u kojem se još uvijek ne nalaze koalicijske snage. Američko zrakoplovstvo već danima bombardira položaje jedinica zbačenog režima, a kopnene snage nalaze se na oko 100 kilometara od grada.

******

Vlada Sjedinjenih Država raspisala je novčanu nagradu za obavijesti o tome gdje se nalazi 55 najviših “glavešina” režima Saddama Husseina, kao i gdje se nalazi arsenal oružja za masovno uništavanje. Jedan od ljudi s popisa traženih već se predao američkim snagama. Radi se o Ameru Hammoudiju al-Saadiju, savjetniku Saddama Husseina za znanost. Po predaji, on je međutim izjavio da Irak ne posjeduje oružje za masovno uništavanje.

******

Američki su marinci jučer u jednoj bagdadskoj školi pronašli više desetaka kožnatih prsluka koje, kako se sumnja, koriste bombaši samoubojice. Ovi su predmeti bili zapakirani u plastiku, no pronađeni su i tragovi koji upućuju da su neki od prsluka već odneseni, što pojačavaju sumnju u vezi mogućih samoubilačkih napada u budućnosti.

******

Jučer se u Sjedinjene Države vratilo pedesetak američkih vojnika ranjenih u Iraku, koji su upućeni na liječenje i oporavak u vojne bolnice u Washingtonu i saveznoj državi Maryland. Među njima je i Jessica Lynch, 19-godišnja vojnikinja koju su američki komandosi prije dva tjedna spasili iz iračkog zarobljeništva.

******

Također u Washingtonu – najviši gospodarski dužnosnici sedam industrijski najrazvijenih zemalja svijeta odlučili su podržati eventualnu buduću rezoluciju Ujedinjenih naroda, koja bi dala pravni okvir za obnovu Iraka.

Ovaj sporazum je u svom sadržaju sličan odluci čelnika Francuske, Rusije i Njemačke koji su zatražili da u obnovi Iraka Ujedinjeni narodi imaju ključnu ulogu. Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je rat u Iraku oslabio ulogu Svjetske organizacije, kao i međunarodnog prava. Tri europska čelnika zalažu se za – kako su rekli – središnju ulogu ujedinjenih naroda u obnovi Iraka.

******

Tjednik Newsweek objavio je anketu koja pokazuje da podrška američke javnosti vojnoj intervenciji u Iraku jača. Podržalo ju je 74 posto ispitanika – 11 posto više nego prije dva tjedna. 71 posto ispitanika smatrada predsjednik George Bush dobro obavlja svoj posao. Prije mjesec dana to je mislilo 53 posto Amerikanaca.

XS
SM
MD
LG