Linkovi

Iran u post-Saddamovu Iraku (14/4/03) - 2003-04-13


Iran je do sada zadržao - kako tvrdi Teheran - neutralni stav prema ratu u Iraku. No, s obzirom na povijesne i vjerske veze između Irana i Iraka, neki politički analitičari kažu da je samo pitanje vremena kada će vlada u Teheranu pokušati upotrijebiti svoj politički utjecaj u Iraku.

Nakon što je iračka vojska doživjela potpuni poraz, a diljem zemlje se proširilo bezakonje, u Iraku se stvorila atmosfera koja bi mogla navesti razne strane, uključujući i Iran, da pokušaju u toj zemlji iskoristiti svoj politički utjecaj.

Irački vrhovni vjerski čelnik, ajatolah Ali Khamenei izjavio je da će Iran, iako je bio neutralan u sukobu između Sjedinjenih Država i Iraka, sada "intervenirati", ukoliko koalicijske snage ostanu u Iraku, jer će njihovu nazočnost u susjednoj zemlji smatrati prijetnjom vlastitoj sigurnosti.

Mustafa: Mogla bi se pojaviti organizacija poput Hezbollaha

Hala Mustafa je stručnjakinja za islamski fundamentalizam pri Centru za političke i strateške studije al-Ahram u Kairu. Prema njenim riječima, iransko uplitanje u Iraku moglo bi uključivati i pokušaj stjecanja dodatnih utjecaja u većinskoj zajednici iračkih šiita, koja je za vrijeme režima Saddama Husseina bila diskriminirana.

"Iran će pokušati organizirati šiite na jugu i integrirati ih u svoj politički projekt. Mogla bi se pojaviti organizacija poput Hezbollaha, koji djeluje u Libanonu. Na početku građanskog rata u Libanonu, Iran nije oklijevao u toj zemlji organizirati šiitsko-iransku frakciju. Mislim da bi se nešto slično moglo dogoditi u Iraku, pogotovo na jugu, gdje šiiti predstavljaju većinsko stanovništvo" - smatra Hala Mustafa.

Saddam Hussein je godinama tlačio šiite na jugu Iraka, nakon njihovog neuspjelog ustanka protiv pretežito sunitskih snaga iračkog režima na kraju rata u Perzijskom zaljevu 1991. Tada su mnogi irački šiiti pobjegli u Iran, gdje muslimani-šiiti također predstavljaju većinsku vjersku zajednicu. Hala Mustafa smatra da Iran neće dugo čekati da bi počeo zadobivati podršku među iračkim šiitima, koji bi, kako kaže, mogli Teheranu omogućiti da uvelike utječe na politička zbivanja u Iraku.

Idris: Postoji razlika između onog što Teheran želi i onog što može učiniti

Sa'id Idris, stručnjak za Iran pri Centru al-Ahram, kaže da će Teheran, iako želi utjecati na događanja u Iraku, ipak čekati da vidi s čime je sučeljen prije nego što krene u zadobivanje podrške među Iračanima: "Postoji razlika između onoga što Iran želi i što može postići. Mislim da želi mnogo toga, no da trenutno u Iraku ne može apsolutno ništa postići, dok Sjedinjene Države rade na provođenju svojih planova. Iranci čekaju da vide što Washington smjera, a zatim će i sami pokušati širiti svoj utjecaj."

Gospodin Idris također vjeruje da bi Iran mogao podržati, kako financijski, tako i vojno, naoružane pokrete otpora u Iraku. S druge strane, Iran je također zainteresiran za poboljšanje odnosa sa Sjedinjenim Državama. Zato će - ističe ovaj srednjoistočni stručnjak - Teheran vjerojatno biti vrlo oprezan s podržavanjem pokreta otpora, pogotovo, dok je u Iraku razmješteno 300 tisuća koalicijskih vojnika.

XS
SM
MD
LG