Linkovi

Koalicijske snage preuzele kontrolu nad Kirkukom (11/4/03) - 2003-04-11


Zapanjujućom brzinom i tek uz nekoliko borbenih akcija kurdski borci i američke specijalne postrojbe preuzeli su jučer kontrolu nad gradom Kirkukom i okolnim naftnim bušotinama na sjeveru Iraka. Glasnogovornik Bijele kuće, Ari Fleischer, istaknuo je da je administracija predsjednika Busha u kontaktu s turskom vladom nastojeći ublažiti strah Ankare da će se, u slučaju da preuzmu kontrolu nad naftnim izvorima u Kirkuku, Kurdi ohrabriti na pokušaj uspostave neovisnosti, te je naglasio da će Kirkuk biti pod američkom kontrolom.

U Bagdadu je najmanje jedan marinac poginuo, a 24-ca su ranjena u bitci sa Saddamovim lojalistima u jednoj džamiji te u odvojenom samoubilačkom napadu. Američki ministar obrane Donald Rumsfeld kaže da irački vojnici imaju priliku mirno se predati u gradu Mosulu na sjeveru zemlje. To je treći po veličini grad u Iraku, nakon Bagdada i Basre. Dio Mosula već je pod kontrolom Kurda, dok ostatak grada u svojim rukama drže irački borci.

U Pentagonu je general-bojnik Stanley McChrystal rekao da su iračke snage na sjeveru zemlje posljednje vojne značajnije formacije koje su još na bojišnici. On ističe da su, u posljednjih nekoliko dana, borbene sposobnosti tih iračkih postrojbi znatno umanjene, ali da se još uvijek ne predaju. General McChrystal je naglasio da je trenutni prioritet identificirati odrede smrti i pripadnike specijalne republikanske garde te očistiti rijetke lokacije na kojima se još pruža otpor, kao u Bagdadu, misleći pri tome na bombaški-samoubilački napad na jednoj marinskoj kontrolnoj točki i uzimajući taj incident kao primjer da opasnost još nije prošla.

Po generalu McChrystalu brojne pljačke također su problem ali nisu i najveća prijetnja, a naša izvjestiteljica iz Bagdada Alisha Ryu javlja da je pojačana vojna nazočnost u gradu umanjila anarhiju i kaos te da su u području gdje je stanovao Saddam Hussein, u samom centru Bagdada, ulice uglavnom puste.

U gradu Najafu, u središnjem dijelu Iraka, masa Iračana ubila je poznatog šiitskog klerika Abdula Majida al-Khoeia, koji se nedavno vratio iz izgnanstva. Svjedoci kažu da je njegovo ubojstvo očigledno bilo dio borbe za vlast medju vjerskim čelnicima. Šiitski muslimani čine oko 60 posto iračkog stanovništva, ali desetljećima su, pod režimom Saddama Husseina, bili proganjani.

Inače, iz svijeta stižu riječi dobrodošlice glede rušenja Saddamovog režima. Japan je obećao 100 milijuna dolara u humanitarnoj pomoći, dok Filipini šalju 500 pripadnika mirovnih snaga i humanitarnih djelatnika da pomognu u obnovi Iraka.

XS
SM
MD
LG