Linkovi

Bijela kuća: Povijesna pobjeda u Bagdadu (10/4/03) - 2003-04-10


Bijela kuća ocijenila je da je koalicija predvođena Sjedinjenim Državama ostvarila povijesnu pobjedu u Bagdadu. U Pentagonu, ministar obrane Donald Rumsfeld izrazio je sličan stav, rekavši: "Saddam Hussein sada zauzima mjesto koje mu pripada - uz Hitlera, Staljina, Lenjina i Ceausescua - u panteonu propalih brutalnih diktatora, a irački narod je napravio velik korak na putu prema slobodi."

Međutim, glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer upozorio je da rat još nije gotov: "Još uvijek moramo biti oprezni, jer su naše oružane snage i dalje izložene opasnosti. Čekaju nas nove borbe."

Irački veleposlanik u Ujedinjenim narodima Mohammed Aldouri priznao je da već nekoliko dana nije komunicirao sa Saddamom, te je izrazio uvjerenje da pad Bagdada označava kraj rata. Iračka vlada zadržat će mjesto u Ujedinjenim narodima, dok nova vlada ne preda službene vjerodajnice.

Dok koalicijske snage konsolidiraju kontrolu nad zemljom, Iračani u egzilu i lokalni čelnici poduzimaju korake na organiziranju "Prijelazne iračke uprave." Nakon završetka sukoba u Iraku, zemljom bi u početku trebala vladati civilna uprava, na čelu s umirovljenim američkim generalom Jayom Garnerom. U drugoj fazi, vlast bi postupno trebala preuzeti prijelazna iračka vlada, koja bi upravljala zemljom do sastavljanja slobodno izabrane iračke vlade.

Pentagon je priopćio da su Sjedinjene Države ponudile nagrade za Iračane koji pruže informacije o vladinim dužnosnicima, važnim dokumentima i oružju za masovno uništavanje. Američki ministar obrane Donald Rumsfeld nije želio reći koliko iznose ponuđene nagrade. Međutim, prema njegovim riječima, američke vlasti tragaju za dužnosnicima Saddamove stranke Baath, podacima o eskadronima smrti Saddamovih fedajina, o iračkim obavještajnim službama i o Specijalnoj Republikanskoj gardi.

Pentagon je priopćio da raspolaže dokazima da Sirija možda pomaže pristašama Saddama Husseina da pobjegnu na sigurno.

Ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da mu namjera nije upozoriti Siriju da bi se, nakon Iraka, mogla naći sljedeća na dnevnom redu. No, dodao je da vlasti u Damasku ne pomažu koaliciji u njenim naporima. Prema njegovim riječima, sirijska vlada ignorira američka upozorenja da ne smije Iraku osiguravati vojnu opremu, te da ne smije pomagati dužnosnicima iračkog režima u bijegu.

"Visoki dužnosnici režima bježe iz Iraka u Siriju, koja još uvijek šalje stvari u Irak. Mislimo da nam time uopće ne pomaže," rekao je.

Gospodin Rumsfeld nije rekao koji su irački čelnici možda pobjegli u Siriju, no kazao je da su neki ostali u Siriji, dok drugi odlaze u treće zemlje. Ministar obrane također je dodao da ima i ljudi koji iz Sirije odlaze u Irak, čime je, kako se čini, aludirao na neke arapske broce koji su prešli granicu kako bi se borili protiv koalicijskih snaga.

XS
SM
MD
LG