Linkovi

Rossin najavio skoro potpisivanje Jadranske povelje (10/4/03) - 2003-04-10


Američki veleposlanik u Hrvatskoj Lawrence Rossin jučer je otvorio vodocrpilište kod Hrvatske Kostajnice. Pašno vrelo financirala je agencija američke vlade za međunarodni razvoj (USAID) koja je do sada u obnovu ratom porušene infrastrukture na tom području uložila dva milijuna dolara. Veleposlanik Rossin je u Kostajnici najavio skoro potpisivanje Jadranske povelje.

Sjedinjene Američke Države uskoro će potpisati posebnu partnersku povelju s Hrvatskom, Albanijom i Makedonijom, kako bi te tri zemlje brže ispunile kriterije za ulazak u punopravno članstvo NATO-a, najavio je američki veleposlanik u Hrvatskoj. Ne ulazeći u pojedinosti veleposlanik Lawrence Rossin kazao je da još predstoji samo dogovor oko datuma potpisivanja. "Nakon toga," rekao je Rossin, "šefovi diplomacija tri države u Washingtonu će povelju potpisati s državnim tajnikom Collinom Powellom."

Makedonija, Albanija i Hrvatska ranije su usuglasile tekst Povelje koji formalizira američku podršku njihovom ulasku u NATO i predvidja međusobnu suradnju u ispunjavanju uvjeta za članstvo. Potpisivanje se najavljivalo za prvu polovicu travnja, ali je odgođeno zbog rata u Iraku.

Jadransku povelju inicirao je Bruce Jackson, prvi čovjek Odbora za NATO, utjecajne američke nevladine organizacije. Jackson je potaknuo i osnivanje Baltičke Povelje prije četiri godine, te nešto kasnije i Vilniuske skupine. Jadranska povelja ne precizira kada će Hrvatska, Makedonija i Hrvatska postati članice NATO-a, tek navodi da će se to dogoditi čim ispune uvjete. Povelju podržavaju i u Sjevernoatlanskom savezu smatrajući da međusobnom suradnjom kandidati povećavaju izglede za članstvo iako ih se, tvrde u NATO-u, neće procjenjivati u paketu, već svaku posebno.

XS
SM
MD
LG