Linkovi

Bush: 'Noćna mora brutalnog režima primiče se kraju' (11/4/03) - 2003-04-10


Na iračkoj je televiziji, prije nešto više od sat i pol emitiran govor američkog predsjednika Georgea Busha, u kojem se najavljuje skoro i potpuno oslobađanje od režima Saddama Husseina.

U prethodno snimljenoj televizijskoj poruci, američki predsjednik je rekao da će “noćna mora koju je predstavljao režim Saddama Husseina uskoro biti okončana." "Režim Saddama Husseina se uklanja s vlasti, dugo razdoblje straha i brutalnosti završava se. Američke i koalicijske snage su u Bagdadu. Njihovo djelovanje neće prestati sve dok korumpirana banda Saddama Husseina u potpunosti ne ode."

Predsjednik Bush je rekao da američke snage poštuju velike vjerske tradicije naroda Iraka, te da će pomoći u očuvanju reda i zakona – prije no što privremene vlasti organiziraju prve slobodne izbore: "Pomoći ćemo vam da izgradite vlast koja će željeti mir, i koja će predstavljati sve Iračane, koja će poštivati prava svih građana. Nakon toga, naša će vojska napustiti vašu zemlju. Irak će biti ujedinjen, neovisan i suveren. Irak će ponovno zadobiti svoj zaslužen položaj u svjetskoj zajednici."

Predsjednikov je govor bio preveden na arapski jezik. Govor je emitiran na početku posebne večernje emisije na iračkoj televiziji, koja je režirana uz pomoć stručnjaka američkog ministarstva obrane.

Viši dužnosnik Bijele kuće rekao je da je poruka predsjednika Busha iračkom narodu “važan način komuniciranja sa stanovništvom te zemlje.” Ona predstavlja američki pokušaj da se demantiraju tvrdnje nekih arapskih medijskih kuća prema kojima koalicijske snage predstavljaju “okupacijsku vojsku.”

Informacijska kampanja američke vojske uključuje danonoćni radio program na arapskom jeziku, te izdavanje jednog dnevnog lista, koje počinje u subotu, u južnom Iraku.

Televizijski govor američkog predsjednika bio je snimljen prekjučer, u Sjevernoj Irskoj, tijekom summita s britanskim premijerom Tonyjem Blairom. Iračkom narodu na isti se način obratio i britanski premijer, rekavši da “nova iračka vlast neće biti sastavljena po diktatu iz vana.”

"Režimu Saddama Husseina uskoro će doći kraj. Nakon toga, pomoći ćemo vam da izgradite miroljubiv i prosperitetni Irak, koji svi želite, koji vi zaslužujete. Irakom budućnosti neće upravljati Britanija niti Amerika, a niti Ujedinjeni narodi. Irakom će upravljati narod Iraka" - rekao je premijer Blair.

Nakon što rat završi, zemlja će ući u novo doba, u kojem neće upravljati okrutni diktator – rekao je američki predsjednik Bush. "Bit ćete slobodni da gradite vlastiti, bolji život, umjesto da gradite nove palače za Saddama i njegove sinove. Neće više biti ekonomskih sankcija, moći ćete slobodno putovati, moći ćete reći što mislite. Moći ćete slobodno utjecati na politički život vaše zemlje. Svi narodi koji čine Irak – Kurdi, Šijiti, Turkmeni, Suniti i drugi – svi će biti slobodni. Više neće biti represije."

Predsjednik George Bush rekao je da su koalicijske snage izvojevale povijesnu pobjedu, no upozorio je da rat još uvijek nije gotov.

******

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da Ujedinjeni narodi neće imati vodeću ulogu u političkoj tranziciji poslije-ratnog Iraka.

U intervjuu za dnevnik Los Angeles Times, državni tajnik Powell izjavio je da su “države koalicije u intervenciju u Iraku uložile vrlo mnogo – na političkom, vojnom, ljudskom, te financijskom planu.” Zbog toga će koalicija – koju predvode Amerika i Britanija – imati vodeću ulogu u političkoj tranziciji Iraka. Ujedinjeni narodi trebali bi se koncentrirati na humanitarnu pomoć, te na obnovu zemlje – izjavio je gospodin Powell.

Državni je tajnik najavio da će Sjedinjene Države tražiti donošenje nove rezolucije Ujedinjenih naroda koja će priznati legitimnost privremene koalicijske vlasti u Iraku – prije no što se izabere vlada iz redova iračkog naroda.

******

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan izjavio je da je u Iraku prvi prioritet uspostava reda i zakona. Gospodin Annan je izjavio da je “irački narod svojim žrtvama platio visoku cijenu zbacivanja režima Saddama Husseina.”

Čelnik Svjetske organizacije očekuje da se u Irak što prije vrate međunarodni inspektori čiji je zadatak uvtrditi da li Irak posjeduje oružje za masovno uništavanje.

******

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw izjavio je da je važno održati dijalog sa zemljama koje graniče s Irakom - Sirijom i Iranom – bez obzira na koalicijske tvrdnje da su se te dvije države miješale u rat protiv režima Saddama Husseina.

Britanija će u Iran i Siriju uskoro uputiti jednog višeg dužnosnika ministarstva vanjskih poslova, koji će s vladama tih zemalja raspraviti njihovu buduću ulogu u obnovi Iraka.

XS
SM
MD
LG