Linkovi

Zauzeta ključna vojna zračna luka na jugu Bagdada (9/4/03) - 2003-04-09


Američke snage zauzele su ključnu vojnu zračnu luku na jugu Bagdada, dok su u drugim dijelovima grada nailazile na jak otpor. U međuvremenu, američki vojni dužnosnici priopćili su da ne znaju je li Saddam Hussein ubijen u zračnom udaru,u kojem je u ponedjeljak napadnuto iračko čelništvo.

Američke su postrojbe po prvi puta ušle u Bagdad sa sjevera. Na jugu Bagdada, američki su vojnici zauzeli vojnu bazu Rashid, čime su stekli kontrolu nad dva od tri aerodroma u gradu. Irački vojnici i paravojne snage pružali su odlučan otpor, a vatra iz američkih tenkova i borbenih zrakoplova odjekivala je sinoć središtem grada. Između ostaloga, napadnuti su sjedište stranke Baath, vladine zgrade i stožer Republikanske garde. Irački dužnosnici nastavili su izražavati prkos, govoreći da se njihove snage neće nikada predati.

Američki dužnosnici nisu mogli potvrditi jesu li četiri bombe za razbijanje bunkera, koje su ispuštene u ponedjeljak na mjesto na kojem se, kako se vjerovalo, nalazio Saddam Hussein, uspjele ubiti iračkog čelnika i njegova dva sina. Međutim, general-bojnik Stanley McChrystal okarakterizirao je zračni udar kao vrlo efikasan.

"Prema procjenama štete, probili smo veliku rupu u zemlji upravo na mjestu na kojem smo to željeli, gdje su se, kako smo vjerovali, nalazile važne mete. Nemamo precizne borbene procjene o tome tko se točno nalazio na tom mjestu," kazao je general.

Glasnogovornica Pentagona Victoria Clarke dodala je da, kako se čini, među iračkim vođama vlada konfuzija.

"Netko još uvijek izdaje naredbe. To baš nisu, kako se čini, najbolje naredbe. Iračani nisu baš dobro koordinirani," ocijenila je.

U međuvremenu, predsjednik Bush ponovno je izrazio predanost uklanjanju iračkog čelnika.

"Sadam Hussein će biti uklonjen. Možda se to već dogodilo, a možda će se tek dogoditi, no sigurno će biti uklonjen," izjavio je predsjednik.

Predsjednik Bush dao je ovu izjavu u Sjevernoj Irskoj, gdje je s britanskim premijerom Tonyjem Blairom razgovarao o poslijeratnom Iraku i ulozi Ujedinjenih naroda u njemu. Premijer Blair tom je prilikom izjavio:

"Usuglasili smo se da bi Ujedinjeni narodi trebali igrati vitalno važnu ulogu u obnovi Iraka, no da bi Irakom trebao na koncu vladati irački narod," kazao je premijer Blair.

Iračke oporbene skupine trebaju se u subotu sastati na jugu Iraka, kako bi razgovarale o poslijeratnom upravljanju zemljom. U Londonu, pretendent na mjesto iračkog kralja, Sharif Ali Bin Hussein kazao je da Iračanima ne treba vanjska pomoć da sastave novu vladu.

"Mi nismo propala država. Nismo ni država u građanskom ratu. Mi smo jednostavno ljudi koji su živjeli pod vlašću diktatora. Kada diktator bude uklonjen, vlast bi trebalo predati iračkom narodu čim to bude moguće," rekao je.

U međuvremenu, u američkim vojnim operacijama u Bagdadu ubijena su tri strana novinara, uključujući i izvjestitelja arapske satelitske televizijske mreže al-Jazeera. Prema riječima glasnogovornika al-Jazeere, njegova televizijska mreža ne želi prenagliti s donošenjem zaključaka o tome zašto su koalicijske snage bombardirale njene urede u Bagdadu.

"Ne želimo na nikoga upirati prstom. Želimo vidjeti rezultate istrage koju će, kako se nadamo, provesti relevatne vlasti, te rezultate naše vlastite istrage, prije nego što donesemo bilo kakav zaključak," poručio je glasnogovornik al-Jazeere.

Glasnogovornica Pentagona Victoria Clarke izrazila je žaljenje zbog gubitka života i dodala: "Osobno sam imala oko tri stotine razgovora s izvještajnim agencijama, šefovima medijskih ureda i pojedinim izvjestiteljima. U svim se tim razgovorima spominjalo da je rat vrlo opasna stvar i da u borbenoj zoni nitko nije siguran."

Pentagon je priopćio da je američki tenk, koji je sudjelovao u ovom incidentu, odgovorio vatrom na vatru snajperista, te da nije namjerno pucao u novinare.

XS
SM
MD
LG