Linkovi

Reakcije na pogibiju novinara u američkoj vatri u Bagdadu (9/4/03) - 2003-04-09


U jučerašnjim američkim bombardiranjima i tijekom borbi u Bagdadu poginula su trojica novinara. Njihova smrt izazvala je lavinu ljutnje i ogorčenja među ostalim novinarima, a neki analitičari smatraju da bi ovi događaji mogli razoriti američki kredibilitet među Arapima. Međutim, američka vojska i mediji drugačije vide ove tragične incidente.

U američkom zračnom napadu jedna je bomba pogodila zgradu u kojoj je smještena televizijska postaja al-Jazeera. Tom je prilikom ubijen novinar Tarek Ayoub dok je snimatelj ranjen. Kratko nakon toga, američki je tenk ispalio granatu na hotel Palestina, u kojem je smješten veliki broj ratnih izvjestitelja. Dvojica kamermana – Josi Couso i Taras Protsjuk – su ubijeni dok je nekoliko osoba ranjeno. Američka vojska tvrdi da novinari nisu bili cilj napada dok mnogi misle da je riječ o teškoj nepažnji, pa čak i namjernim napadima na novinare.

Američki Odbor za zaštitu novinara je odmah reagirao zbog napada na - kako je navedeno u pismu poslanom američkom ministru obrane Donaldu Rumsfeldu – vrlo dobro znane objekte u kojima su se nalazili novinari u Bagdadu. Odbor za zaštitu novinara je podsjetio da su novinari civili zaštićeni međunarodnim humanitarnim pravom te da se na njih ne smije namjerno pucati. Čak i da je iz hotela u kojem su bili smješteni novinari pucano na američke vojnike, kao što to tvrdi Pentagon, Odbor za zaštitu novinara vjeruje da je odgovor na napad bio neodgovarajući jer je na hotel ispaljena tenkovska granata.

Savez arapskih novinara je otišao dalje nazvavši te napade namjernim ubojstvima, a istu je optužbu izrekla i organizacija Reporteri bez granica. Al-Jazeera je jedna od najpopularnijih televizijskih postaja na Srednjem Istoku i često je kritična prema Sjedinjenim Državama. Stručnjak za arapske medije i javno mnijenje Said Amin ističe da će mnogi u arapskom svijetu izvesti zaključak da su napadi bili namjerni usprkos drugačijim tvrdnjama Pentagona.

"Sjedinjene Države moraju objasniti zbog čega su prekšrili prešutni sporazum prema kojem su novinari i mediji svetinje u ratu. Oni imaju imunitet i nitko ih ne bi trebao napadati. Amerikanci moraju objasniti, ne samo Arapima nego i cijelom svijetu, kako je moguće da su gadjana mjesta vrlo dobro poznata kao lokacije gdje su smješteni mediji," rekao je gospodin Said.

Vodeći glasnogovornik u američkom Središnjem zapovjedništvu, brigadni general Vincent Brooks je izjavio da koalicijskim snagama novinari i civili nisu ciljevi: "Za ovu koaliciju novinari nisu cilj. Sve što se dogodilo kao rezultat našeg vatrenog djelovanja uvijek treba biti smatrano kao – nesretan slučaj!"

General Brooks je istaknuo da će se razmotriti uvjeti pod kojima je došlo do pogibije trojice novinara. Ako se utvrdi da američka vojska snosi odgovornost, naglasio je, ona će biti i prihvaćena. Glasnogovornica Pentagona Victoria Clarke je istaknula da ovi događaji mogu poslužiti kao podsjećanje na to kako je opasan život na bojišnici.

"Mi smo u ratu i u Bagdadu se vode borbe. Naše snage su bile napadnute i naši su vojnici iskoristili njihovo pravo na samoobranu," rekla je glasnogovornica Pentagona.

U dosadašnjim borbenim operacijama poginulo je deset novinara, jedan je preminuo, a jedan je izgubio život nakon pada s krova. Još se dvojica novinara ITN-a smatraju nestalima.

XS
SM
MD
LG