Linkovi

Neuspjela Saddamova obrambena strategija (10/4/03) - 2003-04-09


Tek nakon što su koalicijske snage uspostavile kontrolu nad središtem Bagdada, neki su vojni analitičari već započeli analizirati neuspjelu obrambenu strategiju Saddama Husseina.

Žive slike kolapsa kontrole Saddamovog režima nad glavnim gradom Iraka potakle su rasprave o neuspjehu Saddama Husseina u zadržavanju vlasti. Svoje viđenje iznio je i direktor Centra oružanih snaga za strateške studije u Kairu - bivši general egipatske vojske Mohammad Sowaillam. On kaže da se strategija Saddama Husseina svodila na pokušaj spriječavanja izbijanja rata posredstvom Ujedinjenih naroda. Kada je do rata ipak došlo –on nije imao nikakvu strategiju, smatra taj egipatski general. “On je bio u snovima...sanjao je i živio u iluzijama. Nije bilo ni strategije, ni taktike...ničega – samo laži i laži, laži Saddama i njegove stranke Baath. Sve je bilo iluzorno".

Drugačijeg je mišljenja bivši egipatski general Mohammed Kadry Said, koji je sada na čelu vojnog odjela pri kairskom Centru za političke i strateške studije al-Ahram. On izražava uvjerenje da je Saddam imao vojnu strategiju, ali mu je nedostajala narodna podrška. “Mislim da je Saddam razradio strategiju, ali je snaga kojom je ta strategija trebala biti podržana – bila minimalna. Zato je i propao za tri tjedna. Okolne su ga zemlje izolirale. Nije imao niti jedan pravac opskrbe... Također postoji, u određenoj mjeri, nepovjerenje između njega i Iračana".

Ono što je važnije od propale iračke vojne strategije jest strategija koalicijskih snaga koja je bila “vrlo dobra” – kaže gospodin Said. “Od početka su krenuli s napadima na glavni grad. Uništili su sve komunikacije i kontrolne potencijale. Mislim da je njihova taktika bila vrlo dobra. Koristili su ratno zrakoplovstvo do zadnjeg trenutka. Kombinirali su zrakoplovnu moć s kopnenim snagama. Gađali su i pojedince i manje ciljeve – te su na svim stranama ostavili traga. Tako se, s vremenom, cijelo to tijelo raspalo.”

Gospodin Said ne očekuje od Saddama da izvrši zadnji, očajnički pokušaj nanošenja teških gubitaka koalicijskim snagama.

XS
SM
MD
LG