Linkovi

Bagdad kao Berlin 1989. (9/4/03) - 2003-04-09


Američke snage konsolidirale su svoje položaje u Bagdadu. U većem dijelu grada situacija je stabilna, no bilo je puškaranja i eksplozija na prilazima gradu. Na ulicama i trgovima se danas uglavnom slavilo očit i razmjerno brz krah režima Saddama Husseina. Mnogi građani iskoristili su kolaps režima da isprazne vladine ustanove od namještaja i ostale robe. Općenito gledano, američke su snage dočekana euforijom i širokim osmjesima.

Kako iz Bagdada javlja Greg LaMotte, prizor je podsjetio na rušenje Berlinskog zida. Irački su građani – uz pomoć američke vojne tehnike – na jednom gradskom trgu u središtu Bagdada srušili su divovski kip Saddama Husseina. Ubrzo nakon toga, skupina Iračana vukla je obližnjim ulicama glavu s diktatorovog kipa.

Bio je to tek dio današnjeg slavlja na ulicama i trgovima glavnog iračkog grada. Slike i ulični transparenti zloglasnog diktatora mogli su se vidjeti posvuda, ali ovaj put ne na počasnom mjestu već na zemlji –ljudi su po njima udarali i pljuvali ih. Ulicama su prolazile stotine automobila, trubeći, vijući iračke zastave i mašući ručnim naoružanjem.

Iračka policija i pripadnici Republikanske garde nisu se pokazivali. Kolaps javnog reda pratile su i scene pljačke, uglavnom iz javnih usatnova, ali i trgovina hrane i namještaja.

Na prilazima gradu čula se sporadična pucnjava, no u središtu grada jedino se čule skandiranje sretnih Iračana.

Koalicijske snage upozoravaju da rat nije gotov, no već je sada očito da je su dani režima Saddama Husseina odbrojani.

******

U američkom ministarstvu obrane prevladava raspoloženje opreznog optimizma. Dužnosnici Pentagona smatraju da bi rušenje spomenika Saddamu Husseinu u središtu Bagdada moglo imati povijesni značaj, baš kao i rušenje Berlinskog zida.

Međutim, u Pentagonu i dalje prevladava oprez. “Potjera je još uvijek u tijeku” – izjavio je jedan visoki časnik, ukazujući na činjenicud a se još uvijek ne zna gdje je Saddam Hussein, odnosno je li uopće živ.

Čuje se niz glasina – da je navodno poginuo, odnosno da je ranjen i na slobodi. Obavještajne službe misle da nije vjerojatno da se irački diktator krije u nekoj od stranih ambasada u Bagdadu, kako je glasila jedna od posljednjih glasina.

Dužnosnici ministarstva obrane nisu željeli reći što je američkim vojnicima zapovjeđeno da čine, ukoliko dođu u kontakt sa Saddamom Husseinom. Budući da je Saddam bio na meti dvaju zračnih udara, očito je da američke snage nemaju zapovjed da ga moraju privesti živog.

******

Visoki dužnosnik američkog Državnog tajništva izjavio je da bi Sirija i zemlje poput nje trebale iz događaja u Iraku izvući pouku koja glasi – “posjedovanje oružja masovnog uništavanja nije u vašem nacionalnom interesu.”

Ovo je u Rimu izjavio zamjenik državnog tajnika John Bolton, nakon sastanka s vatikanskim dužnosnicima. On je dodao da Sjedinjene Države nastoje na miran način eliminirati programe proizvodnje kemijskog, nuklearnog i biološkog naoružanja.

John Bolton je također pozvao države Srednjeg istoka da “otvore nove mogućnost pronalaženja mira u regiji.”

XS
SM
MD
LG