Linkovi

Američki znanstvenici o SARS-u: Problemi su tek počeli (8/4/03) - 2003-04-08


Kanadske su vlasti priopćile da je u Ontariju od SARS-a umrla i deseta osoba, dok američki javnozdravstveni dužnosnici iupozoravaju da će se ova bolest vjerojatno nastaviti širiti. Direktorica američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Julie Gerberding rekla je u svjedočenju u Senatu da nema naznaka kada bi širenje virusa moglo biti zaustavljeno.

"Ovo je tek početak problema," rekla je gospođa Gerberding, upozoravajući da bi se SARS mogao nastaviti širiti Sjedinjenim Državama, u kojima je do sada od te bolesti oboljelo 148 ljudi, iako smrtnih slučajeva još nema. Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti ocijenio je da je nemoguće predvidjeti kako će se SARS dalje razvijati. Njegova je agencija već počela raditi na razvijanju cjepiva i drugih lijekova za SARS, kojega, kako se vjeruje, uzrokuje novi oblik koronavirusa. Ovi virusi uzrokuju običnu prehladu i blaža oboljenja dišnih puteva. Znanstvenici namjeravaju završiti genetsko sekvencioniranje cijelog genoma novog virusa do ovog vikenda.

Stručnjaci sada imaju i bolji uvid u razvoj ove bolesti. Nakon što pacijent bude izložen virusu, u roku od dva do 12 dana razvija prve simptome - umor, bolove u mišićima, groznicu grlobolju i glavobolju. Tada groznica splasne, a pojave se kašalj, bolovi u grudima i otežano diasnje. Većina oboljelih se oporavi, no nekima je potrebna pomoć respiratora, a oko 4 posto pacijenata umire.

U međuvremenu, Svjetska zdravstvena organizacija kritizirala Kinu zato što nije ranije zatražila pomoć u zaustavljanju ove bolesti. U pet mjeseci otkako se pojavio u pokrajini Guangdong na jugu Kine, SARS se proširio na pet kontinenata, odnijevši najmanje stotinu života i zarazivši najmanje 2.600 ljudi.

XS
SM
MD
LG