Linkovi

Izvještaj o ljudskim pravima (9/4/03) - 2003-04-08


Usred rata za svrgavanje brutalnog režima Saddama Husseina u Iraku, Sjedinjene Države objavile su redoviti godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu. Državni tajnik Colin Powell rekao je da u ovom ratu na kocki teško da može biti više toga.

"Američke snage i naši koalicijski partneri bore se da bi zaštitili našu zemlju i svijet od potencijalno katastrofalne kombinacije jedne izopćene države, oružja za masovno uništavanje i terorizma. U tom procesu, oslobađamo irački narod od bezobzirne tiranije koja je pokazala potpuni prezir prema ljudskim životima," kazao je. Gospodin Powell je istaknuo da je režim Saddama Husseina "klasična ilustracija" činjenice da države koje bezobzirno krše prava svojih građana također obično predstavljaju najveću prijetnju međunarodnom miru.

"Za razliku od toga, države koje pokazuju veliki stupanj poštovanja ljudskih prava obično doprinose i međunarodnoj sigurnosti i dobrobiti. Tamo gdje cvjetaju ljudska prava i slobode, teroristi i tirani ne prolaze dobro, niti tamo vladaju sukobi i kaos," rekao je gospodin Powell.

Uz Irak, izvještaj o ljudskim pravima obuhvaća 195 drugih zemalja. U nekim slučajevima, u izvještaju se spominje i postignuti napredak. U srednjoistočnim zemljama Bahreinu i Maroku, prošle su godine prvi put održali otvoreni izbori. U Kataru, izbori bi se trebali održati ovoga mjeseca.

U mnogim drugim zemljama, nastavlja se ozbiljno kršenje ljudskih prava. Za neke od najtežih slučajeva kršenja ljudskih prava odgovorne su vlade Kube, Burme, Irana, Libije, Sjeverne Koreje, Turkmenistana i Zimbabvea. Unatoč određenom napretku, kineska vlada je i dalje među najgorim kršiteljima ljudskih prava.

Sjedinjene Države će nastaviti promicati ljudska prava diljem svijeta. Kako je rekao državni tajnik Colin Powell, "to je integralni..dio naše vanjske politike."

XS
SM
MD
LG