Linkovi

Mogu li Ujedinjeni narodi utjecati na rasplet sjevernokorejske krize? (9/4/03) - 2003-04-08


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u srijedu će, iza zatvorenih vrata, povesti raspravu o Sjeverno-korejskom nuklearnom programu. Službeni je Washington mjesecima lobirao da se održi ovakvo zasjedanje. Uz to, u četvrtak bi se Sjeverne Koreja trebala povući iz Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja. Dio analitičara zabrinut je da bi rezolucija Vijeća sigurnosti, umjesto da ublaži napetosti, mogla dovesti do njihovog jačanja. Sjeverna Koreja je 10. siječnja najavila povlačenje iz Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, a odluka je trebala stupiti na snagu slijedeći dan, 11. siječnja. No, to nije biklo moguće o objašnjava Eric Heginbotham, stručnjak u Savjetu za medjunarodne odnose: "Od države potpisnice traži se da najavi povlačenje tri mjeseca unaprijed. Sjedinjene Države su zato tvrdile da se Sjeverna Koreja ne može povući iz sporazuma do 10. travnja. Zato smo tražili pokretanje akcije oko tog datuma."

Hoće li eventualna Rezolucija UN-a ublažiti napetosti?

Unatoč nastojanjima Sjedinjenih Država da nagovori Vijeće sigurnosti da na svoj dnevni red uvrsti nuklearni program Sjeverne Koreje, Kina - kao dugogodišnji saveznik Pyongyanga te stalna članica Vijeća sigurnosti, tome se protivila. Izgleda da je Beijing izbjegavao da se nadje u situaciji gdje bi trebao glasovati protiv Sjeverne Koreje ili joj pak iskazati podršku time što bi uložio veto na rezoluciju kojom se korejski poluotok želi učiniti područjem bez nuklearnog naoružanja. Eric Heginbotham nalazi da bi Kina sada mogla promijeniti svoje stajalište, te omogućiti Vijeću sigurnosti da pokrene raspravu o ovom pitanju. Jedan drugi stručnjak, profesor Sam Kim, koji predaje na Sveučilištu Columbia o korejskoj politici i medjunarodnim odnosima, smatra da se napetosti neće ublažiti, bez obzira kakve korake poduzme Vijeće sigurnosti UN-a. "Ne vjerujem da će Vijeće sigurnosti usvojiti oštru rezoluciju o sankcijama. Čak ako i usvoje neku blažu mjeru, poput predsjedničke izjave, to još uvijek neće dovesti Sjevernu Koreju niti korak bliže pregovorima o nuklearnom programu.

Sjeverna Koreja: Bilo koja vrste sankcija predstavlja objavu rata!

Štoviše, profesor Kim smatra da će zasjedanje Vijeća sigurnosti omogućiti objema stranama da u svojim govorima iznesu optužbe i još više zaoštre stajališta, umjesto da ih to zasjedanje udalji od sukoba. On ističe da je Sjeverno-korejski veleposlanik u Ujedinjenim narodima jasno rekao da nas ovo može samo približiti mogućnosti izbijanja rata. Standardno Sjevernokorejsko partijsko stajalište jest da bilo koja vrsta sankcija koje bi odredili Ujedinjeni narodi neće predstavljati ništa manje negoli objavu rata, na što treba odgovoriti na primjeren način.

Koliko je velik prostor za ustupke?

Profesor Kim takodjer smatra da Pyongjang i Washington moraju o ovom problemu voditi pregovore iza kulisa. Sjedinjene Države žele da Sjeverna Koreja unilateralno obustavi svoj nuklearni program prije nego li se američki dužnosnici uključe u izravni dijalog. Washington kaže da ovo pitanje utječe na čitavu istočnu Aziju te da bi se o njemu trebali voditi multilateralni pregovori. Pyongjang, medutim, želi da Sjedinjene Države potpišu sporazum o ne-napadanju te da pristupe bilateralnim pregovorima. U tjednima koji su prethodili vojnoj intervenciji koalicije u Iraku, Sjeverna Koreja poduzela je nekoliko koraka koje se ocjenjuje kao prijeteće – primjerice, probno lansiranje protu-brodskih raketa te presretanje američkog izvidjačkog zrakoplova. Dio analitičara očekivao je da će, nakon početka rata u Iraku, Sjeverna Koreja poduzeti dodatne korake – poput testiranja dalekometnih balističkih raketa ili stavljanja u pogon kapaciteta za obradu nukleranog materijala. To se ipak nije dogodilo. Nada li se administracija predsjendika Busha da je Sjeverna Koreja spremna na ustupke? Ponovno Eric Heginbotham: "Mislim da su prilično optimistični da bi Pyongjang sada mogao biti spreman za kapitulaciju, s obzirom da situacija nije dalje eskalirala. To je možda točno, ali i ne mora biti. Mislim da je situacija još uvijek prilično napeta, pa je zbog toga dosta rizično čekati da se izmijeni onako kako bismo mi željeli." Ovaj stručnjak upozorava da Sjeverna Koreja još uvijek može izvršti svoju prijetnju i pokrenuti program razvoja nuklearnog oružja. Profesor Kim pak nalazi da je Pyongjang vrlo zabrinut da bi mogao biti slijedeći na američkoj listi, odmah nakon Iraka. On dodaje da je Pyongjang zbog toga oprezniji u koracima koje poduzima, iako njegova anti-američka retorika i dalje ostaje vrlo provokativna.

XS
SM
MD
LG