Linkovi

CSM: Domovinska sigurnost još nezadovoljavajuća (8/4/03) - 2003-04-08


Američki dnevni listovi, kao i prethodnih dana, najveću pažnju posvećuju ratu u Iraku.

Bostonski "Christian Science Monitor" ističe da je teško osporiti uspjehe u ratu na većini bojišnica u Iraku. Nakon toga se ističe – Sjedinjene Države osiguravaju Irak, ali kakva je sigurnosna situacija u domovini? Naime, neposredno prije početka napada na Irak, FBI je obavio dobrovoljne razgovore s 11 tisuća Iračana koji žive u Americi. Arapsko-američke skupine su se odmah pobunile rekavši da je riječ o rasnom profilu cijele operacije, a neki su to usporedili s odvođenjem u logore Amerikanaca japanskog podrijetla u vrijeme drugog svjetskog rata.

FBI je istaknuo da su razgovori s Iračanima bili dragovoljni, ali se bostonski dnevnik pita – koliko razgovor može biti dragovoljan kada vam agenti FBI-a pokucaju na vrata? “Čudesna je taktika naše vlade, koja je izabrala, pored svih mogućih tehnoloških sredstava, da na razgovore pozove jedan omanji grad, nakon čega je došlo i do uhićenja i zadržavanja. Na kraju se postavlja pitanje – kako to da administraciji nedostaju novci za jačanje domovinske sigurnosti, a da se istodobno smanjuje porez za stotine milijardi dolara. Isto tako, kako to da stvari idu dobro u Iraku, zašto su pronašeni dodatni novci? Što ćemo ovdje, na domaćem frontu? - pita se "Christian Science Monitor".

"New York Times" pod naslovom “Nije jasno tko je bio unutra i je li itko ubijen” objavljuju tekst o bombaškom napadu na zgradu u Bagdadu za koju se sumnjalo da se u njoj Saddam Hussein i njegova dva sina sastaju s još tridesetak vrhovnih vojnih i civilnih dužnosnika. Njih se pokušalo ubiti s četiri bombe na satelitsko satelitski navođenje, teške po 900 kilograma.

Napad se temeljio na obavještajnom podatku o tome da će Saddam zajedno sa sinovima nazočiti spomenutom skupu. No, američka vlada je vrlo oprezna glede njihovog mogućeg ubojstva, razmatrajući bi li uopće Saddam dopustio da sva trojica budu na jednom mjestu. Napad je izvršen području Mansour, što je zapravo bogato bagdadsko prigradsko naselje.

"Washington Post", između ostalog, piše o tome je li američka vojska u jednom vojnom kompleksu na rijeci Eufrat, pronašla kemijske agense. Ukoliko bude potvrđeno da se zaista radi o kemijskim oružju, ovo će otkriće osigurati prvi opipljivi dokaz o tajnim skloništima zabranjenog kemijskog oružja. Preliminarni pregledi su pokazali da se radi o nervnim plinovima sarin i tabun. No, konačnu će riječ imati analiza koja će se obaviti u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG