Linkovi

Kolike su plaće američkih vojnika i časnika? (8/4/03) - 2003-04-07


Rat koalicijskih snaga, na čelu sa Sjedinjenim Državama, u Iraku već je dobro poodmakao. Stotine tisuća vojnog osoblja, od najmlađih vojnika, preko specijalista, inžinjera, liječnika, pa do pozadinskih opskrbnih službi, sudjeluje u naporima zbacivanja Saddama Husseina i njegovog režima.

Mnogi od njih iza sebe su ostavili obitelji koje dijelom ili u potpunosti ovise od njihovih plaća. Dapače, velik broj ih je morao napustiti svoja civilna radna mjesta i normalne plaće kada su bili pozvani iz rezerve u aktivnu vojnu službu. Pa, da vidimo kakve su ustvari plaće pripadnika američke vojske.

Obični vojnici počinju s plaćom od 1150 dolara mjesečno. Dok uznapreduju do vojnika prve klase s, recimo, šest godina staža, ta će plaća porasti na 1530 dolara mjesečno. Prijelaz u dočasničke činove, kojih ima nekoliko, donijet će porast plaće za daljnjih tisuću dolara mjesečno, na 2500 dolara, u slučaju, primjerice, narednika prve klase sa šest godina staža.

Niti za časnike situacija nije mnogo raskošnija. Poručnik počinje s plaćom od 2500 dolara mjesečno, da bi, sa šest godina staža imao 3400 dolara mjesečno. Bojnik sa šest godina staža ima 4300 dolara mjesečno, pukovnik 5400, a prvi generalski rang dovodi plaću na 6900 dolara mjesečno.

Valja reći da su to iznosi plaća prije nego što se plate porezi, tako da je netto plaća niža za dvadesetak, a ponekad i više, posto. Usporedbe radi, najam samo jednosobnog stana na širem području Washingtona košta i do tisuću dolara, a obitelj s dvoje djece vjerojatno bi za svoje stambene potrebe trebala izdvojiti i do 2000 dolara mjesečno.

Vojska, međutim, raspolaže stambenim kapacitetima u kojima vojnici i časnici ne plaćaju stanarine. Tu su i odredjene druge beneficije – poput plaćenog medicinskog osiguranja, mirovinskog staža, beneficije za plaćanje studija, mjesec dana plaćenog godišnjeg odmora, jeftinijeg vrtića i slično. No, činjenica ostaje da mnogi američki vojnici i njihove obitelji žive praktički ispod praga siromaštva i često dobivaju pomoć u hrani ili rade još jedan, dodatni, posao, kako bi spojili kraj s krajem.

XS
SM
MD
LG