Linkovi

Američke postrojbe na južnim prilazima Bagdadu (4/4/03) - 2003-04-04


Četrnaest snažnih eksplozija potreslo je rano jutros središte Bagdada, dok zrakoplovi koalicijskih snaga nadlijeću irački glavni grad, potvrdili su očevici. Dopisnik Reutersa rekao je da su eksplozije u središtu grada uslijedile nakon niza eksplozija koje su se čule iz smjera juga i jugozapada, iz smjera u kojem se nalazi bagdadska zračna luka Saddam Hussein.

Američki marinci, kao prethodnica glavnih snaga, pokrenuli su ranije tijekom noći napad na bagdadsku zračnu luku. Riječ je o prvom kopnenom napadu koalicijskih snaga na području iračkog glavnog grada od početka američko-britanske invazije na Irak prije nešto više od dva tjedna.

Američke se postrojbe nalaze u južnim prilazima Bagdadu pripremajući se za zauzimanje glavne ceste koja vodi do glavnog iračkog grada. Oni se nalaze na južnim prilazima Bagdadu, zauzimajući ključna raskrižja autoputa u južnom dijelu grada koja vode izravno u središte grada.

Najmanje jedan američki te veći broj iračkih vojinka je poginulo kada su američke snage pokrivane tenkovima i oklopnim vozilima, prošle iračku topničku vatru ne nailazeći pri tome na jači otpor Republikanske garde. Lokalno stanovništvo je reklo marincima, koji čine prethodnicu glavnini snaga, da su vidjeli kako su se irački vojnici povukli prema Bagdadu, gdje možda čekaju na nove borbe.

Inače, prvi put od početka rata Bagdad je ostao bez struje, baš nekako u to je vrijeme irački ministar informiranja Mohammed al-Sahaf, demantirao informacije da se američki i britanski vojnici nalaze u blizini glavnog grada.

Američko središnje zapovjedništvo tvrdi da prekid napajanja električnom energijom u Bagdadu nije bio cilj koalicijskih snaga, tako da je ostavljena mogućnost da su iračke vlasti isključile struju u glavnom gradu. Kratko nakon nestanka struje, američko središnje zapovjedništvo u Kataru istaknulo je da imaju razloga vjerovati da iračka vojska bombardira nekoliko šiitskih područja oko Bagdada te da nakon toga krive američke zračne napade za civilne žrtve. U Pentagonu je Donald Rumsfeld, američki ministar obrane, još jednom pozvao vrhovne iračke zapovjednike da ne izvršavaju naređenja Saddama Husseina te da će Iraku nedostaje pravih vojnika i uskoro će svi oni koji ostanu sa Saddamom biti ratni zločinci.

Iračka državna televizija je pokazala snimak na kojem smireni Saddam Hussein sastanči sa svojim ministrima usred nepoznanica gdje je zapravo on i je li uopće u poziciji da zapovijeda i kontrolira državu. General Vincent Brooks je o tome rekao: "Sve je više dokaza da režim ne može kontrolirati svoje vojne postrojbe ili svoje gradjane u većem dijelu Iraka".

Tariq Aziz, zamjenik iračkog premijera, kaže da se sreo u srijedu sa Saddamom Husseinom, a u izjavi za talijansku televiziju istaknuo je da je predsjednik dobro i da ima punu kontrolu nad Irakom.

Obavještajci američke vojske vjeruju da su sva Saddamova pojavljivanja na televiziji, od početka rata u Iraku, zapravo video-vrpce snimljene prije nego su borbe i počele. To se vjerovanje temelji na pažljivoj analizirani govora i ostalih podataka sa snimaka, uključujući ljude i pozadinu u prostorijama gdje su snimci napravljeni. Medjutim, stručnjaci CIA-e kažu da još ne mogu donjeti nikakav konačni zaključak i pored toga što ta obavještajna služba ima dugu povijest analiziranja video-snimaka. CIA ističe da je moguće da se radi o porukama snimljenim prije rata, ali da to ne mogu tvrditi sa sigurnošću.

Prema izvješću Reutersa, američki marinci pojačali su napade na Nasiriju nakon što su vjerojatno uspjeli slomiti otpor iračkih boraca koji su im tjedan dana onemogućavali napredovanje. Dopisnik te agencije, koji prati marince, javio je da američke snage sada, čini se, imaju punu kontrolu nad mostovima u Nasiriji, gradu 375 kilometara udaljenom od Bagdada, preko kojeg prolazi ključni pravac za dostavu opreme i zaliha za koalicijske snage. U gradu je nezauzeta ostala jedna četvrt iz koje se otvara vatra po američkim vojnicima.

Na stotine nervoznih stanovnika iračkog svetog grada Najafa opkolilo je Ali džamiju, nazvanu po Ali bin Abi Talibu, zetu proroka Muhameda, koji je tu pokopan. Oni su džamiju opkolili nakon ulaska američkih vojnika u to područje, a pri tome su uzvikivali:”Grad u redu, ali džamija – ne!” Vojnici su nakon toga spustili oružje i podigli ruke u zrak pokušavajući na taj način umiriti nervoznu masu uvjeravajući da nemaju namjeru upasti u Ali džamiju. Pri tome nije ispaljen nijedan hitac niti je itko bio ozljeđen. U toj su džamiji ostali oni koji su najlojalniji Saddamu, a iz nje su pucali na američke vojnike.

Prema Reutersu, na sjeveru irački Kurdi uz potporu manjih skupina američkih vojnika napreduju prema naftnom gradu Mosulu, ali je na njih otvorena vatra iz teških strojnica. Topništvo gađa iračke položaje, a da je napredovanje kurdskih boraca, čini se, barem privremeno zaustavljeno.

Osam iračkih civila poginulo, a pet je ranjeno kada je projektil pao na tržnicu jugoistočno od Bagdada, objavili su bolnički izvori koje prenosi agencija France presse. Projektil se srušio tijekom jutra na tržnicu u mjestu Nahrawan.

Četrnaest je ljudi poginulo, a 66 ih je ozlijeđeno u američko-britanskom napadu kazetnim bombama na Bagdad, rekao je irački ministar infomiranja. “Ti su kriminalci jutros bacili kazetne bombe na stambenu četvrt Douri, pri čemu je poginulo 14 ljudi, a 66 ih je ozlijeđeno” - rekao je Mohamed Said al-Sahaf.

Američka vlada je objavila da je za Irak poslano 28 tona pšenice, kao hitnu pomoć u hrani tamošnjem stanovništvu. Pšenica se treba istovariti u Umm Qasr-u, lučkom gradu na jugu Iraka. USAID kaže da će ta količina pšenice biti dovoljna da nahrani četiri i pol milijuna Iračana u jednom mjesecu. Ova je pošiljka dio američkih napora da Irak snabdije sa 610 tona hrane, u vrijednosti od 300 milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG