Linkovi

Myers: 'Izolirani i opkoljeni Bagdad postat će irelevantan' (5/4/03) - 2003-04-04


Izgleda da koalicijske snage koje u Iraku predvode Sjedinjene Države planiraju izolirati Bagdad, dok istodobno konsolidiraju kontrolu nad ostalim dijelovima zemlje. Pentagon se nada da bi režim Saddama Husseina mogao pasti i bez uvlačenja koalicijskih postrojbi u krvave ulične borbe.

Nakon dvotjednih operacija u kojima je dominirala najsuvremenija ratna tehnologija 21. stoljeća, koaliciji koju predvode američke snage možda predstoji nova etapa u kojoj je taktika poznata stoljećima – opsada grada, u ovom slučaju Bagdada.

Zapovjednik Združenog stožera američkih snaga, general Richard Myers, naglašava međutim da to neće biti konvencionalna borba niti će se uspostaviti klasična opsada. Prema njegovim riječima, nakon što koalicijske postrojbe izoliraju Bagdad, taj će grad postati gotovo irelevantan, jer će i bez njega započeti obnova i stvaranje novog Iraka.

“Kakva će situacija nastati u zemlji kada se dostigne faza u kojoj je Bagdad, praktički, izoliran? Imat ćete zemlju koju Bagdad više ne kontrolira, tako da će – u odnosu na ostale dijelove zemlje – postati gotovo nevažno što se događa u Bagdadu” - rekao je Richard Myers.

A što će se tada događati u samom glavnom gradu Iraka? Čini se da se ministar obrane Donald Rumsfeld nada da će irački vojnici koji žele preživjeti ovaj rat ustati protiv ostataka režima. “Za najviše čelnike – nema izlaza. Njihova je sudbina zapečačena njihovim djelima. To se, međutim, ne odnosi na iračke oružane snage. Irački časnici i vojnici još uvijek imaju mogućnost preživjeti i uključiti se u izgradnju slobodnog Iraka, ukoliko se budu ispravno ponašali.”

U međuvremenu, Donald Rumsfeld je otklonio nagađanja nekih stranih vlada – poput francuske i ruske – da navodno postoji mogućnost mirovne nagodbe kojom bi se Saddamovim lojalistima dala nada da će zadržati vlast. Američki ministar obrane naglašava da su bilo kakve nagodbe potpuno isključene.

Rizik, međutim, i dalje postoji. Gospodin Rumsfeld smatra da se Saddamov režim do sada suzdržavao od korištenja kemijskog i biološkog oružja zato što je gajio neke nade u opstanak. Sada, kada je režim u Bagdadu shvatio da nikakvih nagodbi neće biti, Saddam Hussein bi mogao odustati od suzdržavanja u korištenju smrtonosnog oružja – smatra Donald Rumsfeld i dodaje: “Budite sigurni da je režim oslabljen, ali je i dalje vrlo opasan, a mogao bi postajati sve opasniji što je bliže svojem kraju.”

XS
SM
MD
LG