Linkovi

Prema iračkim ratnim zarobljenicima postupa se dobro (3/4/03) - 2003-04-03


Tisuće vojnika napuštaju režim Saddama Husseina, osuđen na propast. Mnogi se jednostavno uklapaju u iračko civilno stanovništvo. Oni koji su se predali koalicijskim snagama tretiraju se u skladu sa Ženevskim konvencijama i prema ratnim zakonima. O tome je govorio i general Richard Myers, načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga:

"Imamo preko četiri tisuće neprijateljskih ratnih zarobljenika, iračkih vojnika. Dopustili smo Međunarodnom Crvenom križu da ih posjeti. Koliko znam, Crveni križ nastoji posjetiti i koalicijske zarobljenike koje drže Iračani. Nadamo se da će se Iračani prema tom pitanju ponijeti časno, odnosno, da će dozvoliti Međunarodnom odboru Crvenog križa da posjeti naše vojnike koji su u iračkom zarobljeništvu. Uostalom, to su dužni učiniti prema odredbama Ženevske konvencije!”

Koalicijske liječničke ekipe liječe ranjene Iračane zajedno s ranjenim pripadnicima koalicijskih snaga. ”Kao liječnici, mi ne pravimo razliku između pacijenata, bez obzira jesu li oni prijatelji ili neprijatelji” – istaknula je poručnica Grade Karen Ritchie, medicinska sestra na američkom ratnom brodu-bolnici Comfort.

U objektima u pozadini, hrana koju dobijaju zarobljeni Iračani, priprema se u skladu sa svim propisima muslimanske ishrane. Međutim, dok ne budu prebačeni u pozadinu, zarobljeni Iračani dobivaju iste vojne obroke kakvu dobivaju i koalicijski vojnici dok su na bojišnici. Ovakva situacija dovodi do pogrešnih informacija da se iračkim muslimanima – ratnim zarobljenicima možda daje svinjetina. Ukoliko muslimanski zarobljenik primi hranu koju ne želi jesti, može je zamijeniti za neko drugo jelo.

Tijekom rata u Perzijskom zaljevu 1991, koalicija predvođena američkim postrojbama zarobila je gotovo 70 tisuća iračkih vojnika. Prema svima njima postupalo se dobro. Svi koji su izrazili želju da se vrate u Irak, to su mogli učiniti u nekoliko tjedana nakon okončanja ratnih operacija. Za nekih četiri tisuće zarobljenika, proganjanih od strane Saddama Husseina i prisiljavanih da se bore za njega, osiguran je politički azil u Sjedinjenim Državama.

Sjedinjene Države, zajedno sa svojim koalicijskim saveznicima, pozdravljaju iračke vojnike koji žele napustiti Saddama Husseina. Oni koji se nastave boriti za njega snosit će punu odgovornost za svoje ponašanje – uključujući i odnos prema zarobljenim pripadnicima koalicijskih snaga.

XS
SM
MD
LG