Linkovi

Američke oružana snage spremne za irački napad bio-kemijskim naoružanjem (2/4/03) - 2003-04-02


Jedan od glavnih ciljeva operacije “Iračka sloboda” jest pronalaženje i uništenje iračkog oružja za masovno uništavanje. No, koalicijske snage do sada nisu pronašle ni kemijsko, niti biološko oružje. Pa ipak, ulaskom savezničkih snaga u takozvanu “crvenu zonu” opasnosti oko Bagdada, predstavnici američkog ministarstva obrane se pripremaju za najgore.

Glavna glasnogovornica Pentagona Victoria Clark izjavila je da su savezničke snage do sada imale sreće, ali je novinarima rekla da se “opasne stvari” još uvijek mogu dogoditi, posebno u uvjetima stezanja obruča oko Bagdada. “Do sada Iračani nisu koristili oružje za masovno uništavanje. Naravno, loše se stvari još uvijek mogu dogoditi. Neke od najtežih borbi – kako smo već nagovijestili – možda tek predstoje.”

Ne samo što se u dosadašnjem tijeku operacija kemijsko i biološko oružje nije koristilo, nego nije ni pronađeno. Pentagon izvješćuje, međutim, da su pronađena zaštitna odijela i plinske maske. To što kemijsko i biološko oružje do sada nije otkriveno ne znači da je administracija predsjednika Busha bila u krivu, te da Irak ne raspolaže oružjem masovnog uništavanja – kaže član združenog stožera, general-bojnik Stanley McCrystal.

“Još uvijek smo čvrsto uvjereni da je iračko oružje za masovno uništavanje smješteno blizu Bagdada, možda u namjeri da ga se upotrijebi u posljednjem, očajničkom činu iračkog režima."

Koalicijski zrakoplovi već danima bombardiraju vojne ciljeve oko iračkog glavnog grada. Posebna se pažnja, međutim, poklanja tome da se izbjegne pogađanje objekata u kojima je možda skriveno kemijsko i biološko oružje koje bi moglo kontaminirati široko područje.

U međuvremenu, koalicijske snage su u stanju pune pripravnosti, tako da uvijek pri sebi imaju opremu za zaštitu od kemijskih i bioloških napada. Prilikom bombardiranja, posebna se pažnja poklanja uništavanju raketnih sustava i projektila na koje bi mogle biti postavljane bojeve glave s kemijskim, ili biološkim punjenjenjem.

General McCrystal, međutim, upozorava da bi Iračani mogli izvršiti kemijske, ili biološke napade nekonvencionalnim sredstvima. Bojni bi otrovi mogli biti smješteni u automobile-bombe, ili topničke granate – upozorava general McCrystal.

XS
SM
MD
LG