Linkovi

State Department o ljudskim pravima u Hrvatskoj: Napredak, ali i ozbiljni problemi (1/4/03) - 2003-04-01


"Hrvatska je vlada u protekloj godini uglavnom poštivala ljudska prava: međutim, iako je ostvaren napredak, još uvijek je bilo ozbiljnih problema" - ocjenjuje se u dijelu izvještaja State Departmenta o ljudskim pravima koji se odnosi na Hrvatsku. U izvještaju se nadalje navodi: "Zabilježeni su slučajevi proizvoljnih uhićenja i dugog pritvora pred suđenje. Pojedini hrvatski Srbi, koji su u proteklim godinama osuđeni u netransparentnim i politiziranim suđenjima i dalje su zatvoreni. Sudovi su i dalje u određenoj mjeri podložni političkim pritiscima, te pate od birokratske neefikasnosti, nedovoljnog financiranja i gotovo milijun i pol neriješenih slučajeva." Posebno se navodi slučaj “Lora” i ponašanje suca Slavke Lozine. Kaže se da su ključni svjedoci odbili doputovati iz Jugoslavije u Split upravo zbog ponašanja suca Lozine te zbog toga što im nije mogla biti zajamčena sigurnost.

"Hrvatska vlada je" - kaže se nadalje u izvještaju State Departmenta - "u nekim slučajevima kršila pravo građana na privatnost, dok je povrat zauzete imovine izbjeglicama, uglavnom Srbima, ostao spor i problematičan. Vlada je uglavnom poštovala slobodu tiska, no na lokalnoj razini, osobito su elektronski mediji ostali izloženi političkim pritiscima, najviše zbog toga, jer u cjelosti ili dijelom bili u vlasništvu lokalne vlade. Unatoč poštivanju slobode vjere, povrat nacionalizirane imovine vjerskim zajednicama još uvijek predstavlja neriješen problem."

U izvještaju State Departmenta također se ističe da je suradnja s Den Haagom ugrožena kada je vlada u rujnu prošle godine odbila izručiti generala Janka Bobetka. Isto tako, američko državno tajništvo ocjenjuju da su žene još uvijek žrtve nasilja i diskriminacije, koji se rijetko prijavljuju vlastima. Manjine, pogotovo Srbi i Romi, su - kaže se u izvještaju - bili izložene ozbiljnoj diskriminaciji, uključujući povremeno i nasilje. Etničke napetosti u bivšim okupiranim područjima ostale su visoke, a i dalje se javljaju slučajevi etnički motiviranog maltretiranja i nasilja. State Department kao problem ističe i trgovinu ženama. "Hrvatska je tranzitna točka i u manjoj mjeri izvor i odredište trgovine ženama za potrebe spolne eksploatacije," kaže se u dijelu izvještaju američkog Državnog tajništva o stanju ljudskih prava u svijetu, koji se odnosi na Hrvatsku.

XS
SM
MD
LG