Linkovi

Koalicijske snage na 100 kilometara od Bagdada (31/3/03) - 2003-03-31


Zapovjednik koalicijskih snaga u Iraku, general Tommy Franks izjavio je da su koalicijske postrojbe doprle na 100 kilometara od Bagdada. U međuvremenu, iračke snage nastavljaju pružati odlučan otpor. Koalicijski zrakoplovi izveli su novi niz zračnih udara na Bagdad, dok su kopnene snage nastavile napredovati prema - kako se čini - neizbježnom sukobu s iračkom Republikanskom gardom, ukopanom na prilazima glavnom gradu.

Američke snage opkolile su Najaf, oko 160 kilometara južno od Bagdada i spremile se za mogući krvavi sukob u naseljenom mjestu. Na jednoj kontrolnoj točki u blizini Najafa, napadač-samoubojica ubio je četiri američka vojnika. Irački su dužnosnici obećali da će biti još takvih napada. Manje skupine iračkih boraca također gerilskim napadima pokušavaju prekinuti koalicijske linije opskrbe. General Franks izjavio je da je na sjeveru Iraka, u područjima pod kurdskom kontrolom, otvorena nova bojišnica. U međuvremenu, britanske snage na jugu nastavljaju ofenzivu oko Basre.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je na televiziji da će bitka za Bagdad vjerojatno biti najteža bitka cijele vojne kampanje. "Iračani su se povukli prema Bagdadu. Pred nama su možda vrlo teški dani, jer ćemo se, dok napredujemo, morati sukobiti s tim snagama i s Republikanskom gardom. To će najvjerojatnije biti najteži dani za koaliciju," rekao je.

Na političkom planu, američki dužnosnici pokušali su se obraniti od kritika da su u planiranju rata bili nerealno optimistični. Ministar obrane Rumsfeld i drugi visoki dužnosnici tvrde da se rat odvija prema planu. Državni tajnik Colin Powell izjavio je da ima "puno povjerenje" u generala Franksa i njegov plan. U Dohi u Kataru, general Franks je pohvalio do sada postignute rezultate. "Zapravo, napredujemo prema planu. Mislim da smo ostvarili ne samo prihvatljivi, već izvanredni napredak," rekao je.

Na sjeveru Iraka, kako su priopćili američki dužnosnici, koalicijske snage pretražuju veliki teroristički logor, koji je napadnut u proteklih nekoliko dana. Načelnik združenog stožera američke vojske, general Richard Myers izjavio je da su logor koristile al-Qaida i militantna organizacija Ansar al-Islam. Prema riječima generala Myersa, iz napadnutog logora je možda potekao smrtonosni otrov ricin koji je britanska policija početkom godine pronašla u jednom stanu u Londonu.

Koalicijski dužnosnici u Iraku priopćili su da će velika distribucija humanitarne pomoći početi tek kada se popravi sigurnosna situacija. Britanski glasnogovornik, pukovnik Ronnie McCourt, kazao je da želi izbjeći zasjede i napade na nedužne humanitarne djelatnike. U međuvremenu, britanske snage pokušavaju ponovno osposobiti luku Umm Qasr u kojoj je jednog britanskog broda istovareno 200 tona humanitarnih zaliha.

XS
SM
MD
LG