Linkovi

Studentske vize - pitanje nacionalne sigurnosti (30/3/03) - 2003-03-30


Nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. godine, američka je vlada pooštrila ograničenja na izdavanje studentskih viza. Povećane mjere sigurnosti, međutim, pogađaju neke od najprestižnijih američkih obrazovnih ustanova, naročito onih za prirodne i tehničke znanosti u kojima polovicu studenata čine stranci. I neki su članovi Kongresa, tijekom nedavnog svjedočenja na Capitol Hillu, izrazili zabrinutost zbog problema oko izdavanja viza, jer smatraju da to zemlju također izlaže opasnostima.

Dužnosnici Državnog tajništva našli su se u nezavidnoj situaciji, jer se, od 11. rujna 2001, pred njih često postavljaju potpuno suprotni zahtjevi. Činjenica da je nekoliko otmičara zrakoplova imalo studentske vize, postalo je, u međuvremenu, sigurnosno pitanje. Do tada, Državno je tajništvo studentske vize automatski izdavalo ukoliko se niti jedna od državnih agencija ne bi usprotivila u roku od 30 dana.

Jacobs: Nema više automatskog izdavanja viza

Ali kao što je to, prošli tjedan, tijekom kongresnog svjedočenja pred odborom Zastupničkog doma za znanost, konstatirala zamjenica Državnog tajnika, Janis Jacobs – vremena su se promijenila: ”U okružju nastalom nakon 11. rujna, ne vjerujemo da sebi više smijemo dopustiti izdavanje viza na jednako brz i automatski način na koji smo to činilo do tada.”

Sada se prije izdavanja viza inzistira na pribavljanju informacija od niza policijskih i pravosudnih službi. Većina stranih studenata na polju prirodnih i tehničkih znanosti u Sjedinjene Drzave dolazi s legitimnim razlozima. Ali ne svi - naglasila je Janis Jacobs: "Ima među njima pojedinaca koji možda dolaze kako bi protuzakonito pribavili i izvozili osjetljivu tehnologiju ili informacije, naročito one koja se odnose na razvoj i širenje oružja za masovno uništavanje.”

Pooštrene mjere koje Državno tajništvo provodi u izdavanju viza studentima upravo na tim područjima, područjima znanosti i tehnologije, dovele su do ozbiljnog zastoja.

Wu: Odlazak stranih studenata - također prijetnja nacionalnoj sigurnosti

Neki članovi kongresnog odbora istaknuli su međutim da uskraćivanje studentskih viza na temelju razloga nacionalne sigurnosti također njoj ozbiljno i prijeti. Primjerice, tijekom drugog svjetskog rata, njemački, talijanski, poljski i ruski znanstvenici odigrali su ključnu ulogu u razvoju atomske bombe.

Kongresman David Wu podsjetio je međutim svoje kolege da je i za vrijeme hladnog rata nekim vrhunskim znanstvenicima bio zabranjen ostanak u Americi zbog straha od širenja komunizma: ”Kineski znanstvenik, otac kineskog raketnog programa, bio je izbačen iz Sjedinjenih Drzava tijekom razdoblja makartizma. Ne bih volio vidjeti ponavljanje istoga sada, zbog straha da bi neki strani studenti mogli naštetiti nacionalnim interesima i pomagati našim neprijateljima.”

I članovi odbora i oni koji su pred njim svjedočili svijesni su da Sjedinjene Države svoj status ekonomske supersile u velikoj mjeri duguju upravo vrhunskim znanstvenicima koji su u njih došli iz drugih zemalja. Janis Jacobs je odbor informirala da je Državno tajništvo povećalo broj uposlenika te da se u još vecoj mjeri oslanja na tehnologiju kako bi ubrzalo proces izdavanja viza.

Ward: Izdavanje viza prate i tehnički i administrativni problemi

Međutim, predsjednik američkog Vijeća za obrazovanje David Ward rekao je da postupak izdavanja viza često prate problemi, i oni tehničke i oni administrativne prirode. Osoblje ne razumije uvijek u potpunosti nove propise, niti dovoljno poznaje novi kompjuterski software. A blizu milijun novih molbi, istaknuo je David Ward, bit će primljeno u sistem prije početka iduće školske godine, a to bi, rekao je on, uz još jedno ozbiljno pitanje – nepredvidljivost sistema, moglo dodatno, i opasno, opteretiti postojeće kapacitete.

Predsjednica sveučilista Princeton, Shirley Tilghman, kaže da problemi ne prestaju onog časa kad studenti stignu: "Oni ponovno iskrsavaju kad student izlazi iz zemlje, kad odlazi na znanstvene skupove ili jednostavno u posjet obitelji. Ponovni ulazak u Sjedinjene Drzave opet izaziva dugo čekanje.”

Tilgham: Amerika mora i dalje privlačiti strane znanstvenike

To ne samo da prekida i narušava njihove studije, rekla je Shirley Tilghman, nego, u puno slučajeva, narušava kontinuitet predavanja, jer mnogi od tih studenata na postdiplomskim su studijama i također predaju drugima. Ako se ovaj trend nastavi i u budućnosti, upozorila je ona, studenti bi, umjesto američkih fakulteta, mogli početi birati neke druge baš zato da bi izbjegli ove nevolje. Ako Amerika želi zadržati vodeću ulogu na polju znanosti i tehnologije, rekla je predsjednica Princetona, Shirley Tilghman, onda ona mora nastaviti privlačiti najbolje od studenata i znanstvenika iz cijeloga svijeta.

Americko Državno tajništvo, rekla je Janice Jacobs, čini sve što je moguće da taj proces i dalje glatko teče. Ali, dodala je: ”Ne vidim načina da se vratimo u situaciju kakva je bila prije 11. rujna, kad smo mislili da nam nitko ozbiljno ne prijeti.”

Dužnosnici Tajništva zaduženi za izdavanje viza, rekla je Janice Jacobs, zamjenica Državnog tajnika, morali su, na brzinu, uvesti cijeli niz promjena i to je ono što je dovelo do zastoja. Sistem se popravlja, rekla je ona, i u većini slučajeva, viza se danas izdaje u roku od 30 dana.

XS
SM
MD
LG