Linkovi

Američka vojska istražuje medijske navode da je pogođena tržnica u Bagdadu (29/3/03) - 2003-03-29


Ratno zrakoplovstvo koalicijskih snaga nastavilo je intenzivno bombardiranje vojnih i vladinih ciljeva u Bagdadu. U međuvremenu, izvješća iz Bagdada navode da je u sinoćnjem bombardiranju pogođena jedna tržnica, priliko čega je poginulo – kako se tvrdi 50 ljudi. Prema iračkim dužnosnicima, koje prenose arapski mediji, tržnica se nalazila u dijelu grada u kojem nema vojnih ili vladinih ciljeva. Američka je vojska priopćila da istražuje ovaj slučaj.

Očevici iz Bagdada navode da je u ranijem napadu na sjedište vladajuće stranke Bath također bilo mrtvih. Rano sinoć pogođeno je i ministarstvo informiranja, a nešto prije toga saveznički su zrakoplovi napali postrojbe elitne Republikanske garde na prilazima glavnom gradu. Južno od grada, nastavljene su borbe kod mjesta Dinwaniyah, Najafa i Nesiriye – gdje su – kako se javlja – u sukobima nestala četiri američka marinca.

U međuvremenu, britanske snage istražuju jučerašnji incident takozvane “prijateljske vatre”, u kojem je poginuo jedan britanski vojnik. Inače, Britanci su se jučer, kod Basre, sukobili s članovima iračkih paravojnih snaga koji su pucali na civile koji su pokušavali napustiti taj grad.

U središnjem Iraku, jugozapadno od Bagdada, američki su helikopteri napali položaje divizije Republikanske garde “Medina”. Dva su se američka helikoptera, po završetku napada, morala prisilno spustiti, no žrtava među američkim vojnicima nije bilo.

U Iraku je održan sastanak glavnih američkih zapovjednika, koji su raspravili strategiju u daljnjim ratnim operacijama, pogotovo u nadolazećim sukobima s Republikanskom gardom u blizini Bagdada.

Zapovjednik Združenog stožera britanske vojske, general Michael Jackson, izjavio je da su odlučne borbe s elitnim iračkim kopnenim snagama “vrlo blizu.” Britanski je general također rekao da koalicijske snage dnevno onesposobljavaju na stotine članova iračkih paravojnih snaga. On je dodao da su Britanci na jugu uspjeli “izolirati” sve iračke snage, dok Amerikanci u središnjem Iraku još uvijek nailaze na sporadični otpor neprijatelja.

Na sjeveru Iraka - predstavnici iračkih Kurda tvrde da su njihove snage došle na 15 kilometara od Kirkuka, nakon što su se iračke snage većinom povukle iz ovog strateški važnog područja. Oko Kirkuka se nalaze velika nalazišta nafte. Kurdske postrojbe, saveznici koalicijskih snaga, ušle su u mjesto Qarahanjir.

Patriotski savez Kurdistana objavio je da su njegovi borci ušli u sela uz granicu s Iranom, koja su inače bila uporište radikalne islamske skupine Ansar al-Islam. Mnogi od njezinih boraca ubijeni su, dok su se ostali povukli u okolne planine.

U međuvrmenu, koalicijsko ratno zrakoplovstvo bombardiralo je iračke položaje oko Mosula. U kurdskim područjima sve je više američkih postrojbi, koje se pripremaju za napad na iračke snage sa sjevera.

******

Predsjednik George Bush izjavio je da irački diktator Saddam Hussein u ovom trenutku kontrolira tek manji dio zemlje. U govoru američkim ratnim veteranima, predsjednik Bush je rekao da američke, britanske i druge koalicijske snage neprijatelju danonoćno nanose vrlo teške gubitke. Predsjednik je dodao da nadolazeći dani sa sobom nose potrebu dodatnih žrtvovaja i dodatne hrabrosti – no, kako je rekao, “naša je pobjeda zajamčena.”

Nešto ranije, američki ministar obrane Donald Rumsfeld odbacio je navode medija, nekih vojnih stručnjaka, te jednog od američkih generala na terenu, Williama Wallacea da “se operacija odvijaju sporije no što se očekivalo.”

Gospodin Rumsfeld također je upozorio Siriju i Iran da se ne miješaju u sukob u Iraku. On je optužio Siriju za opskrbu iračke vojske, što je Damask odmah demantirao. Iran je pak upozorio na djelovanje šijitskih gerilaca, protivnika režima Saddama Husseina, koji iz Irana prelaze u Irak. Ministar Rumsfeld tvrdi da njihova nazočnost u Iraku “ne pomaže koalicijskim snagama.”

******

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan izjavio je da obnova humanitarnog programa za Irak – poznatog po imenu “Nafta za hranu” - ovisi o vojnoj situaciji u toj zemlji. Gospodin Annan je ovo izjavio nakon što je Vijeće sigurnosti jednoglasno odlučilo da mu – u razdoblju od 45 dana - da veće ovlasti u administriranju ovog programa. Očekuje se da će novac zarađen prodajom iračke nafte, koji kontroliraju Ujedinjeni narodi, biti utrošen za nabavu hitno potrebne humanitarne pomoći, prvenstveno hrane. Program Nafta za hranu obustavljen je nakon što su koalicijske snage napale Irak.

U međuvremenu, u luku Umm Qasr jučer je uplovio prvi britanski vojni brod s pošiljkom hrane, pitke vode i drugim humanitarnim potrepštinama. Britanska vojska je priopćila da je dolazak broda bio odgađan zbog toga što su se u luci prvo morale raščistiti iračke mine.

XS
SM
MD
LG