Linkovi

Medijsko praćenje rata - od euforije do depresije (30/3/03) - 2003-03-29


Dužnosnici administracije predsjednika Busha brane koalicijsku strategiju u Iraku, optužujući medije za stvaranje dojma da stvari ne odvijaju onako kako je Pentagon planirao. Međutim, u vezi s planiranjem operacije “Iračka sloboda” postavljaju se neka ozbiljna pitanja na koja za sad nema odgovora.

Jesu li se ratni planeri Pentagona preračunali, posebice u procjeni kako će koalicijske snage biti prihvaćene kad uđu u Irak? Da li su im promakla upozorenja o snazi iračkih paravojnih postrojbi? Ovo su neka od ključnih pitanja koja postavljaju mnogi izvjestitelji tijekom prvog tjedna operacije Iračka sloboda.

Međutim, ministar obrane Donald Rumsfeld naziva ta pitanja preuranjenima, inzistirajući na tome da se rat dobro odvija: "Odgovor na to ćemo saznati oslobađajući dijelove zemlje. Imamo izvjestitelje koji se kreću zajedno s našim snagama i oni će imati priliku vidjeti što se događa i stvoriti svoje dojmove o tome. Zbog čega želite da nagađam?”

Kakav će, po uništenju režima, biti irački doček?

Međutim, neki visoki vojni dužnosnici vjeruju da je administracija predsjednika Busha imala nerealna očekivanja da će koalicijske snage biti dočekane s oduševljenem, te da će otpor brzo doživjeti kolaps. Oni također misle da je to vjerovanje zasnovano na iskustvu iz Zaljevskog rata 1991. godine kad su se iračke postrojbe vrlo rado predavale.

Gospodin Rumsfeld vjeruje da će na kraju koalicijske snage biti primljene s dobrodošlicom. Ali na čemu on zasniva tu tvrdnju, s obzirom da je prethodno ocijenio da se to neće moći znati sve do kraja operacije? Gospodin Rumsfeld kaže je došao do tog zaključka nakon ograničenih kontakta s Iračanima, iako nije otkrio pojedinosti o njima.

"Mi imamo dosta dobru predodžbu, ne o svima - jer tamo nema anketne službe Gallup - ali u ograničenom obimu imamo kontakte s ljudima u raznim gradovima. Pretpostavljam da će se to razlikovati od grada do grada.”

"Medijska dezorijentacija"

Umjesto toga, administracija predsjednika Busha sugerira da su mediji krivi za pojačavanje problema percepcije o odvijanju operacija u Iraku. Gospodin Rumsfeld prigovara da neprekidno izvještavanje, posebice televizijsko, u stvari dezorijentira: "Vidjeli smo promjene raspoloženja u medijima od euforičnog do depresivnog i nazad, ponekad u u istom danu.”

Ministar obrane Rumsfeld vjeruje da će dojam biti bolji, posebice među Iračanima, kada uvide da kolicijske snage nemaju namjeru okupirati zemlju, te kad počnu dostavljati hranu, vodu i drugu pomoć onima kojima je nužna. Možda još važnije, on vjeruje da će se mnogi Iračani osjećati i ponašati drugačije nakon uklanjanja, kako ih naziva, "odreda smrti koji drže pištolj prislonjen uz glavu iračkog stanovništva."

XS
SM
MD
LG