Linkovi

Bush: Saddam će biti uklonjen bez obzira koliko to potraje (28/3/03) - 2003-03-28


Noćas i jutros Bagdad su potresale nove eksplozije. Ciljevi su bili kompleks vladinih zgrada i zgrada gdje je znao boraviti Saddam Hussein, uključujući i komunikacijski centar uz rijeku Tigris. Za to su se vrijeme koalicijske kopnene snage približile Bagdadu, nakon dvodnevnog zastoja zbog snažnih pješčanih oluja. Južno od Bagdada Iračani su napadali dvije glavne kolone koalicijskih snaga, a irački ministar obrane je naglasio da bi Bagdad mogao biti opkoljen u sljedećih pet do deset dana.

Američki i britanski zrakoplovi nastavljaju gađanje ključnih vladinih ciljeva u Bagdadu u jednom od najtežih bombardiranja iračkog glavnog grada u dosadašnjem dijelu rata. Pod vatrom koalicijskih snaga su i ciljevi u sjevernom i južnom Iraku. Na sjeveru se izvođenjem najvećeg borbenog zračnog desanta od Drugog svjetskog rata, otvara nova bojišnica. Prema riječima stanovnika Bakraja, gdje su pripadnici proameričke Domoljubne unije Kurdistana izgradili uzletište, tamo je sletio velik broj američkih teretnih zrakoplova. Jedan je očevidac izjavio da je na to područje sletjelo 40-ak zrakoplova, dok je drugi izjavio da se zvuk letjelica mogao čuti tri sata.

Međutim, nastavlja se žestoki otpor neregularnih iračkih postrojbi i takozvanih Saddamovih Fedajina u gradovima i manjim mjestima na jugu i u središnjem dijelu Iraka. Inače, tri dana prije početka rata, američki dopredsjednik Dick Cheney je u jednom televizijskom obraćanju istaknuo kako vjeruje da će Iračani koalicijske snage tretirati kao osloboditelje. Medjutim, borbe se nastavljaju duboko u koalicijskoj pozadini, uključujući i peti dan bitke u gradu Nasirya, gdje je najmanje 25 marinaca ranjeno, a najmanje 11 smatra se nestalim. Zarobljeni Iračani izjavili da su im pripadnici Republikanske garde i Fedajina zaprijetili da će im se svetiti ukoliko ne budu uzeli oružje u ruke:

Najavljen je dolazak pojačanja iz Sjedinjenih Država s 50 tisuća vojnika, koji će se priključiti sadašnjim snagama od 280 tisuća kao i daljnje intenziviranje borbenih djelovanja. Pentagon smatra da će te borbe, zajedno s napadom na Bagdad – koji je okružen najobučenijim i najlojalnijim Saddamovim snagama, biti najteže u ovom ratu.

U svom istupu u Senatu ministar Rumsfeld je izjavio da bi bitka za Bagdad mogla potrajati te da će se saveznički zračni napadi biti nastavljeni kako bi se omekšala obrana Republikanske garde prije nego kopnene snage krenu u osvajanje grada.

Irački ministar obrane Sultan Hashem Ahmed upozorava koalicijske postrojbe da će se sučeliti sa žestokim uličnim borbama ukoliko pokrenu invaziju na Bagdad te da bi rat mogao trajati mjesecima. On ističe, isto tako, kako očekuje da napad na Bagdad počne za pet do deset dana.

U medjuvremenu, ministar obrane Donald Rumsfeld kaže da će snažno prisustvo američke vojske u sjevernom Iraku zaštiti ključna naftna polja te da to predstavlja dodatni pritisak na Saddama Husseina. On ističe da američke postrojbe planiraju suradjivati s kurdskih oporbenim borcima, koji su jučer prešli unutar Iraka. Gospodin Rumsfeld kaže, isto tako, da će snažna američka nazočnost u tom dijelu Iraka uvjeriti Tursku da su Sjedinjene Države zaista spremne podržati irački teritorijalni integritet.

Tijekom susreta izmedju predsjednika Busha i britanskog premijera Blaira dvojica su državnika izjavili su kako koalicijske snage dobro napreduju u Iraku te su zatražili obnovu humanitarne uloge Ujedinjenih naroda u Iraku, ostavljajući za poslije ulogu Svjetske organizacije u poslijeratnome upravljanju zemljom. Bush i Blair razgovarali su u Camp Davidu o tijeku vojnih operacija u Iraku, hitnoj humanitarnoj pomoći Iračanima i ulozi UN-a u humanitarnim naporima u Iraku i u poslijeratnoj upravi ovom zemljom.

Koalicijske snage napreduju dan za danom protiv neprijatelja, rekao je predsjednik Bush nakon razgovora. On je, međutim, upozorio da su pred koalicijskim snagama, koje se približavaju Bagdadu, najokorjelije i najočajnije iračke postrojbe. Bush je rekao da će sljedeće borbe tražiti hrabrost i žrtve, ali da je ishod predvidljiv: Irak će biti razoružan, irački režim gotov, a irački narod oslobođen. Predsjednik Bush je, odbacujući kritike o preoptimističnim očekivanjima o duljini trajanja rata u Iraku, izjavio: "Saddam Hussein će biti uklonjen bez obzira na to koliko bude potrebno vremena da se to učini".

Britanski premijer Tony Blair je istaknuo da su dosadašnji rezultati vojne akcije u Iraku izvanredni jer su koalicijske snage za manje od tjedna osigurale naftne izvore na jugu, spriječile napade na susjede sa zapada Iraka i da su koalicijske snage na samo 80 kilomdetara od Bagdada. Bush i Blair naglasili su snažno savezništvo Sjedinjenih Država i Britanije i njihovu odlučnost da vojnu akciju u Iraku završe samo pobjedom.

Dvojica su državnika istaknula kako je u ovome trenutku važno obnoviti UN-ov humanitarni program nafta-za-hranu, kojim je Iraku omogućivano da za novac od prodaje nafte kupuje humanitarne potrepštine o kojima ovisi oko 60 posto Iračana. Program je prekinut nakon početka sukoba u Iraku. U vezi s poslijeratnom obnovom Iraka i ulogom Ujedinjenih naroda u upravljanju zemljom, predsjednik Bush i premijer Blair su to pitanje uglavnom ostavili za kasnije dogovore.

U New Yorku je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda priopćilo da je svjetska organizacija spremna ponovno preuzeti dostavu humanitarne pomoći za Irak. Do ovog je priopćenja došlo nakon što su predsjednik Bush i britanski premijer Blair pozvali Ujedinjene narode da reaktiviraju svoj program nafta-za-hranu. Vijeće sigurnosti bi danas moglo glasovati o rezoluciji koja bi omogućila nastavak humanitarne pomoći uvjetovanu spomenutim programom.

U prvome tjednu rata ukupno je poginulo 350 civila, a više od tri tisuće i 600 ih je ranjeno, gotovo tisuću samo u Bagdadu, rekao je irački ministar obrane Sultan Hashem Ahmed. Gubici angloameričkih snaga, prema do sada objavljenim podacima, 42 su vojnika poginula u borbi, "prijateljskoj vatri", incidentima i nesrećama. U ratnome zarobljeništvu dosad je završilo četiri i pol tisuće Iračana. Od početka rata u Iraku prije tjedan dana dva su novinara poginula. Britanski novinar Terry Lloyd poginuo je u subotu u blizini Basre, a istog je dana australski snimatelj Paul Moran izgubio život na sjeveru Iraka. Američki dnevnik Newsday iz Washingtona izgubio je sve kontakte s dvojicom novinara. Televizijska postaja Al-Arabiya iz Dubaija izgubila je kontakt s trojicom svojih novinara koji su izvještavali iz Iraka. 33-godišnji novinar Matt McAllester i 29-godišnji fotoreporter Moises Saman iz Newsdaya posljednji su se put javili redakciji u ponedjeljak, a nakon toga izgubio im se svaki trag, objavio je Washingtonu glavni urednik Newsdaya. Televizijska postaja Al-Arabiya iz Dubaija objavila je da je 22. ožujka izgubila vezu sa svojom ekipom u kojoj su bili sirijski novinar Wael Awwad, libanonski snimatelj Talal Masri i libanonski tehničar Ali Safa.

U New Yorku je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda priopćilo da je svjetska organizacija spremna ponovno preuzeti dostavu humanitarne pomoći za Irak. Vijeće sigurnosti bi danas moglo glasovati o rezoluciji koja bi omogućila nastavak humanitarne pomoći uvjetovanu spomenutim programom. Prva dostava humanitarne pomoći Iraku morem preko luke Umm Qasr odgođena je do sutra zbog razminiranja, objavila britanska vojska. Na pristajanje čeka britanski brod Sir Galahad 231 tonom hrane, lijekova, deka i vode.

Australsko ministarstvo obrane objavilo je da su, unatoč akciji razminiranja posljednjih nekoliko dana, australski ronioci pronašli potopljeni brod prepun mina u blizini Umm Qasra. Zato se, prema riječima glasnogovornika američke mornarice, obavljaju dodatne provjere prije nego što se dopusti pristajanje broda s pomoći.

XS
SM
MD
LG