Linkovi

Smrt senatora Moynihana - odlazak jednog od najvećih Amerikanaca (29/3/03) - 2003-03-28


Bivši američki senator Daniel Patrick Moynihan, koji je, u srijedu, iznenada preminuo, u Senatu je služio puna četiri mandata - 24 godine. Karijera gospodina Moynihana bila je duga, plodna i raznolika.

Smrt Daniela Patricka Moynihana mnoge je šokirala. Bivša prva dama Sjedinjenih Država, senatorica države New York – Hillary Rodham Clinton, koja je naslijedila gospodina Moynihana po njegovom povlačenju u mirovinu, prije dvije godine, objavila je njegovu smrt u Senatu ovim riječima: “Izgubili smo jednog od najvećih Amerikanaca, izuzetnog senatora, intelektualca, čovjeka mnogih strasti i interesa, čovjeka koji je dobro znao i razumio što je to što Ameriku čini tako sjajnom zemljom.”

Charles Schumer, drugi senator države New York, također je za svog bivšeg kolegu imao samo riječi divljenja i pohvale: "Bio je doista div, i kao mislilac i kao senator i kao čovjek.”

Počeci Patricka Daniela Moynihana bili su skromni. Rođen u Tulsi, u Oklahomi, 16. ožujka 1927, odrastao u New York Cityju, samo deset mu je godina bilo kad je otac napustio obitelj. Mali je Daniel pomagao tako što je, na Times Squareu, bio čistač cipela. Srednju je školu završio kao najbolji u razredu.

Časno je služio u vojsci, između 1944. i 1947. godine, i tek potom završio koledž, također sa sjajnim rezultatima. Sa 22 godine, imao je magisterij iz prava i diplomacije. Kad je i doktorat stekao, iz međunarodnih odnosa, gospodin Moynihan je preselio u Washington. Godine 1961, za administracije predsjednika Kennedyja, počeo je raditi u Ministarstvu rada.

Uskoro, koautor je knjige pod naslovom “Beyond the Melting Pot,” studije života etničkih zajednica u Americi. Bila je to prva od gotovo 20 knjiga kojima će Daniel Patrick Moynihan biti autor ili koautor tijekom svog života.

Sredinom 60-ih godina, tijekom administracije predsjednika Lyndona Johnsona, u vrijeme pokreta za građanska prava, gospodin Moynihan je napisao kontroverzni esej kojim je tadašnje siromaštvo i težak život Amerikanaca afričkog porijekla pripisao raspadu tradicionalnih obiteljskih struktura. Njegovo iskreno i pravo zanimanje za siromašne do izražaja je došlo i u jednom intervjuu 1985. godine, kad je, kao senator, izrazio duboko negodovanje zbog politike vlade koja, kako je rekao, osiromašuje djecu.

"Određujemo i odvajamo sredstva za starije, za veterane, za invalide...Jedini koji stalno bivaju izostavljeni, to su djeca. Ona čine polovicu siromašnih u Americi, žive uglavnom u obiteljima sa samo jednim roditeljem.”

Iako je cijelog života bio član demokratske stranke, g. Moynihan je, početkom 70-ih, služio i u dvije republikanske administracije. Tijekom Nixonove, bio je američki veleposlanik u Indiji, tijekom Fordove – veleposlanik u Ujedinjenim narodima. To je međunarodno tijelo često koristio kao forum za iznošenje svojih humanitarnih i izrazito anti-komunističkih stavova.

Kao senator iz države New York, naročito je angažiran i djelotvoran bio. Senator Edward Kennedy jednom ga je opisao kao savršeni primjer “onoga što su očevi-utemeljitelji mislili da bi Senat morao i trebao biti.”

Izabran 1976, u Senatu je ostao do 2001. Kao član moćnog odbora za financije, senator Moynihan je zaslužan za mnoge pozitivne mjere i promjene uvedene na polju socijalnog osiguranja i zdravstvene skrbi kao i zakona o sigurnosti te zaštiti okoliša.

U svom oproštaju od Senata, gospodin Moynihan je bio tipično kratak, neformalan i srdačan..."Zbogom svima, hvala demokratskoj stranci i žiteljima moje države. Dobro je bilo. Laku noć i hvala.”

Daniel Patrick Moynihan, bivši američki veleposlanik u Indiji i pri Ujedinjenim narodima, senator države New York tijekom razdoblja od 24 godine, intelektualac među američkim političarima, umro je 26. ožujka, u dobi od 76 godina.

XS
SM
MD
LG