Linkovi

Uspjeh zračne kampanje (27/3/03) - 2003-03-27


Koalicijske snage u Iraku nailaze na žestok otpor, dok napreduju prema Bagdadu. Međutim, novi oblik ratovanja daje američkim i britanskim snagama jasnu prednost u zraku, zahvaljujući, između ostaloga, nosačima zrakoplova kao što je USS Theodore Roosevelt. Razgovaramo sa zapovjednikom ovog nosača koji se nalazi u Sredozemlju, kontra-admiralom Johnom Harveyem.

Admiral Harvey zadovoljan je pilotima svoje flote zrakoplova. Tijekom prvih nekoliko dana rata, uspješno su izveli sve postavljene zadatke. Uništili su dvije Saddamove predsjedničke palače, njegove jedinice i nekoliko vojarni Republikanske garde. Ipak, uspjeh pilota nije ga uljuljkao u lažni osjećaj da je rat blizu kraju.

"General Franks, zapovjednik naših snaga u Perzijskom zaljevu, također je zadovoljan općim tijekom rata, ali je upozorio da su pred nama vjerojatno najteži dani. Ovo je rat. Treba očekivati da će se događati stvari koje ne očekujemo. Moramo biti spremni za sve" - kaže kontra-admiral Harvey.

Uloga Prowlera, zrakopolova za elektronsko ometanje

Svaka misija njegovih pilota naišla je na jaku vatru sa zemlje, pogotovo u blizini velikih gradova. Admiral nadalje objašnjava kako zrakoplov za elektronsko ometanje neprijatelja E-A6-V Prowler, koji se nalazi u sastavu njegove flote, pomaže u zaštiti koalicijskih zrakoplova od vatre sa zemlje:

"Između ostaloga, pomaže nam 'elektronsko ratovanje'. Za to nam služi Prowler. To je vrlo važno oružje u našem arsenalu, jer može "oslijepiti" iračku protuzračnu obranu. Kada naši zrakoplovi kreću u misije, obično ih prate Prowleri, koji mogu onesposobiti iračke radare i sustave za nišanjenje, tako da Iračani ostaju svedeni na korištenje ne baš preciznih protuzračnih raketa velikog dometa.

Elektronsko ratovanje daje koalicijskim zrakoplovima punu slobodu u iračkom zračnom prostoru. Prowleri, između ostaloga, mogu pronaći iračke navigacijske sustave za rakete s daljinskim navođenjem. Iračanima ne preostaje ništa drugo nego da neprestano prebacuju svoju opremu s mjesta na mjesto da bi izbjegli napade. Zahvaljujući tome - kaže admiral Harvey - koalicijske snage mogu uspješno napadati i najbolje zaštićene dijelove Iraka.

Harvey: Spremni smo za blisku zračnu podršku

Zapovjednik nosača zrakoplova Theodore Roosevelt podsjeća da Turska i Sirija nisu dozvolile američkim zrakoplovima prelijetanje njihovog teritorija. Zato mnogi zrakoplovi s nosača lete preko Egipta i Saudijske Arabije. To je mnogo duži put i zrakoplovi se moraju puniti gorivom u letu. Uz to, misije su duge i zamaraju pilote.

U svakom slučaju - kaže admiral Harvey - piloti obavljaju svoj posao, bez obzira na sve poteškoće. Prema njegovim riječima, posada njegovog nosača zrakoplova spremna je učiniti sve što treba da bi pomogla kopnenim snagama u Iraku: "Spremni smo za tzv. blisku zračnu podršku. Naši zrakplovi mogu izravno odgovoriti na poziv manje postrojbe na terenu. Na poziv kontrolora leta, odnosno, kada dobijemo koordinate cilja, naši lovci-bombarderi F-14 mogu odgovoriti preciznim zračnim udarom."

Admiral John Harvey, zapovjednik nosača zrakoplova Theodore Roosevelt, podsjeća da su zrakoplovi sličnu podršku pružali specijalcima u Afganistanu, te dodaje da su sada spremni za svaki oblik podrške snagama u Iraku.

XS
SM
MD
LG