Linkovi

U Los Angelesu - Međunarodno studentsko natjecanje u kompjuterskom programiranju (27/3/03) - 2003-03-27


Rat u Iraku nije obustavio međunarodno natjecanje studenata u kompjuterskom programiranju, koje se ovih dana odvijalo u Los Angelesu, točno kao što je bilo planirano.

Natjecatelji su došli sa svih strana svijeta, - od Californije, pa do Argentine, Egipta, Kine, Rusije - kaže Bill Poucher, direktor Međunarodnog studentskog natjecanja u programiranju, inače profesor kompjuterskih znanosti na Sveučilištu Baylor, u Teksasu.

"Na natjecanju sudjeluje 68 ekipa, iz 26 zemalja. U svakoj ekipi je troje studenata. Zadali smo im deset problema, što je nešto više nego što većina izuzetno dobrih studenata kompjuterskih znanosti uradi u jednom semestru. Doduše, oni za rješavanje zadataka imaju na raspolaganju ukupno pet sati," kaže profesor Poucher.

Profesor Poucher kaže da se studentima zadaju problemi nalik onima koji bi ih mogli zadesiti i kasnije, u njihovoj karijeri. Primjerice, neki grad planira sustav mostova kojima bi povezao zgrade u svom središtu. Natjecateljima se daje plan grada i traži da odrede najučinkovitiju konfiguraciju. Ili, pozornica u kazalištu ima tisuće svjetala, s isto toliko prekidača, koje kontrolira kompjuter. Električar je, međutim, instalirao krivi tip prekidača. Od studenata se traži da napišu kompjuterski program koji bi ispravio problem krivih prekidača. Jan Madey je profesor na Sveučilištu Varšave, gdje predaje kompjuterske znanosti. Nakon devet uzastopnih godina među prvih deset, njegova ekipa se ove godine plasirala na prvo mjesto.

"Postoje tri studenta i jedan kompjuter. Dakle, osnovno sredstvo rada moraju dijeliti, što znači da moraju isto tako naći načina da i problem podijele među sobom. Tako, na koncu, nauče i raditi i surađivati u okviru grupe, što je vrlo važno za stvarni život, koji ih čeka nakon diplome. Nauče kako koristiti neformalne specifikacije da bi razumjeli problem; nauče kako da ga riješe na vrijeme; i, nauče kako dijeliti pomagala koja su im na raspolaganju," kaže profesor Madey.

Kompanija IBM pokrovitelj je natjecanja, a, unatoč ratu u Iraku i male nervoze zbog putovanja, nijedna ekipa nije otkazala dolazak. Samo dvije ekipe nisu sudjelovale, - obje iz Irana -, jer nisu uspjele na vrijeme pribaviti vize. Dvije ekipe iz Rusije osvojile su drugo i treće mjesto - Moskovsko državno sveučilište i Institut za preciznu mehaniku i optiku, u Sankt Petersburgu. Ostale ekipe iz deset najboljih došle su iz Slovačke, Kine, Ukrajine i Njemačke. Najbolje plasirane američke ekipe došle su sa Sveučilišta Berkeley i Californijskog Instituta za tehnologiju, a podijelile su 13. mjesto.

XS
SM
MD
LG