Linkovi

Bush i Blair o ratu i obnovi Iraka (27/3/03) - 2003-03-27


Predsjednik George Bush i britanski premijer Tony Blair ocijenili su da se u ratu protiv Iraka polagano, ali sigurno ostvaruje napredak. Dvojica su čelnika ponovno obećala da će Saddam Hussein biti uklonjen s vlasti. Predsjednik Bush i premijer Blair također su pozvali na ponovno pokretanje programa nafta za hranu.

Predsjednik Bush i premijer Blair stajali su jedan pored drugoga, izražavajući tako jedinstvo. Obraćajući se novinarima na kraju svojih razgovora u Camp Davidu, dvojica su čelnika ponovno izrazila odlučnost da odnesu pobjedu u Iraku.

Predsjednik Bush je rekao da koalicijske snage napreduju iz dana u dan. Prema njegovim riječima, iako se ne može predvidjeti kada će pobjeda doći, ciljevi koalicije se ispunjavaju: "Polako, ali sigurno slabi stisak terora na vratu iračkog naroda."

Upitan da objasni zašto se vode žešće borbe nego što se očekivalo, premijer Blair je istaknuo da rat traje tek oko tjedan dana, te je upozorio da ne treba donositi preuranjene zaključlke. Kako je rekao, do sada je ostvareno dosta toga: "Istrajat ćemo dok naš posao ne bude obavljen. Ipak, mislim da nema nikakvog smisla postavljati vremenska ograničenja ili nagađati, jer će trajanje rata odrediti samo njegova priroda."

Razgovori u Camp Davidu obuhvatili su ne samo status operacije "Iračka sloboda", već i ispunjavanje humanitarnih potreba Iračana. Na kratkoj tiskovnoj konferenciji, oba su čelnika naglasila potrebu ponovnog pokretanja programa Ujedinjenih naroda "nafta za hranu". Ovaj program, pokrenut 1996., omogućuje Iraku da prodaje naftu na svjetskom tržištu, sve dok prihod od prodaje koristi za kupovanje hrane i lijekova.

Predsjednik Bush je istaknuo da postoji hitna potreba za ovim programom: "Više od polovine Iračana ovisi o ovom programu kao o njihovom jedinom izvoru hrane. Ovo hitno humanitarno pitanje ne smije se politizirati. Vijeće sigurnosti trebalo bi glavnom tajniku Annanu dati ovasti za pokretanje dostave hrane onima kojima je najpotrebnija."

Gospodin Blair je najavio da će Washington i London raditi na usvajanju novih rezolucija ujedinjenih naroda o humanitarnoj pomoći i pitanjima vezanim za poslijeratni Irak. Britanci se zalažu za veću ulogu Ujedinjenih naroda u upravljanju poslijeratnim Irakom, nego na što je to spreman Washington.

Britanski premijer je, međutim, odbacio ove razlike u stavovima, rekavši da za sada, svjetska organizacija mora rješavati hitno humanitarno pitanje: "Sada se treba usredotočiti na program nafta za hranu, jer će ga trebati pokrenuti kroz Ujedinjene narode u sljedećih nekoliko dana."

Razilaženja u svjetskoj organizaciji glede potrebe za vojnom akcijom u Iraku odrazila su se i u pregovorima o statusu programa nafta za hranu. Nakon razgovora u Camp Davidu, premijer Blair otputovao je u New York, gdje će razgovarati s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Kofijem Annanom.

XS
SM
MD
LG