Linkovi

Zbog čega se nije predalo više Iračana? (24/3/03) - 2003-03-24


Dnevnik Washington Post se pita – rastu li sumnje u ispravnost vojne strategije, nakon jučerašnjih gubitaka koalicijskih snaga? Nakon tri dana od ulaska u Irak i brzog napredovanja prema Bagdadu, američki su vojnici imali čitav niz ozbiljnih problema i izvjestan broj žrtava. Pentagon je očekivao da će američke snage biti pozdravljane kao osloboditelji, što se osobito očekivalo na jugu, gdje žive muslimani-šiiti, ističe Washington Post te navodi riječi predstavnika iračke vlade koji je rekao: ”Potopili smo ih u močvaru iz koje nikada neće izaći.”

Irački otpor naročito postavlja pitanje efikasnosti psihološkog rata i najveće operacije te vrste povijesti američke vojske. Više od šest mjeseci prije početka napada iz zrakoplova je na Irak bačeno 25 milijuna letaka upućenih i civilima i vojnicima uz poziv da se ne bore protiv američke invazije. Propagandi rat je vođen i kroz radio emisije te putem telefonskih poziva vojnim zapovjednicima. Vrlo nizak odziv na suradnju s Amerikancima navodi na zaključak da su irački zapovjednici spretno manipulirali američkim očekivanjima, tako da su neki američki časnici smatrali da će Iračani jednostavno dezertirati i otići kućama – naglašava Washington Post.

Dnevnik New York Times ističe da američke snage počinju bitku za “Crvenu zonu”, odnosno područje oko Bagdada. Noćas su izvedeni i prvi helikopterski napadi na položaje pripadnika Republikanske garde. Sada se ulazi u ključnu fazu rata – piše New York Times uz podsjećanje da tek sada počinju prave bitke, nakon što su koalicijske stigle u središnji dio Iraka.

Bostonski list Christian Science Monitor, pak odvaja prostor i za brojne anti-ratne prosvjede diljem svijeta: ”Invazija Iraka izaziva globalni bijes, od Bahreina do Barcelone. Ističe se nervoza arapskih zemalja da se svakodnevni i vrlo brojni ulični prosvjedi protiv rata u Iraku ne okrenu u nezadovoljstvo protiv lokalnih vlada.

XS
SM
MD
LG