Linkovi

Repriza 1991. - Saddamove 'ratne varke' (24/3/03) - 2003-03-24


Danas je s nama veleposlanik Joseph Wilson, bivši ambasador Sjedinjenih Država u Iraku. Prilika je da s njim porazgovaramo o najnovijim događajima prethodnog dana – s iračke bojišnice, ali i sa diplomatske scene.

Iračka je televizija, u očitom kršenju međunarodnih konvencija, prikazala javnosti prve američke ratne zarobljenike: Upitali smo gospodina Wilsona, kakav će te snimke imati utjecaj na arapsku javnost, izvan Iraka?

Joseph Wilson: Što se tiče najšire javnosti u arapskih zemljama, ono što često nazivamo ‘ulicom’, ove će snimke imati znatan utjecaj, na žalost. One prikazuju Irak kao jedinu arapsku zemlju koja je voljna suprotstaviti se Americi. Treba se podsjetiti da su mnogi u arapskom svijetu, nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001., smatrali da je Amerika konačno dobila ono što je zaslužila. Prema tome i ove televizijske snimke, na žalost, mogle bi imati sličan učinak. Naravno, ne treba niti reći da to, što su učinili Iračani, predstavlja kršenje meunarodnopravnih normi.

Tu su i druge “ratne varke” koje predstavljaju kršenje međunarodnog ratnog prava. Imali smo ih prilike vidjeti jučer: lažna predaja, pa onda otvaranje vatre na koalicijske snage. Korištenje dezinformacijama. To je taktika s kojom je Saddam itekako upoznat, kaže naš sugovornik. Primjerice, za vrijeme prvog rata u Zaljevu Irak je dugo vremena držao na stotine talaca iz zapadnih zemalja. U postupanju sa zapadnim diplomatima, kršio je odredbe bečkih konvencija.

Kad već govorimo o diplomaciji, treba spomenuti da je Rusija nedavno najavila da u Ujedinjenim narodima neće podržati američku ulogu u obnovi Iraka. Upitali smo Josepha Wilsona, je li zabrinut da bi se američko-ruski odnosi mogli trajno pogoršati?

Joseph Wilson: Apsolutno. Kada jednom bude dobijena bitka za Bagdad, svima će biti u interesu da se međunarodna zajednica regrupira i da počne obnova Iraka. Irak duguje Rusiji oko 12 milijardi dolara. Uz to, Ruse brine mogućnost dugotrajne destabilizacije te zemlje, koja bi mogla utjecati i na situaciju u južnim dijelovima ruske federacije.

Tu su i narušeni odnosi sa saveznicima iz NATO saveza, prije svega Francuskom i Njemačkom. Kako će se stvari nakon rata razvijati na tom polju?

Joseph Wilson: Nadajmo se da će se svi koncentrirati na zadovoljavanje potreba poslije-ratnog Iraka i da će se u tome te zemlje ponovno ujediniti. Tu će ponovno biti važna uloga Ujedinjenih naroda. Svjetska organizacija, zajedno sa Amerikom i njezinim europskim saveznicima, treba sastaviti dobar humanitarni paket mjera. Za Ameriku je važno da u poslijeratnoj obnovi Iraka ne bude sama, jer ako u tom slučaju nešto krene loše – onda će odgovornost jedino biti na nama.

XS
SM
MD
LG