Linkovi

Franks: 'Koalicijske snage napreduju velikom brzinom prema ostvarivanju svojih ciljeva' (24/3/03) - 2003-03-24


Zapovjednik američkih snaga u Perzijskom zaljevu, general Tommy Franks izjavio je da koalicijske snage napreduju velikom, ponekad i dramatičnom brzinom prema ostvarivanju svojih ciljeva. General Franks je kazao da američke i britanske snage operiraju diljem Iraka, te da su do sada zarobile oko tri tisuće Iračana. Obraćajući se novinarima u Kataru, general je opisao irački otpor kao mjestimičan."Naše snage nailaze na sporadičan otpor na nizu dijelova bojišnice. No, dok se naše snage bore i u izoliranim područjima, bilo je i bit će žrtava".

General Franks je dodao da koalicijske snage napreduju velikom brzinom i da su namjerno zaobilazile neprijateljske formacije, te da se stoga može očekivati da će operacije čišćenja pozadine potrajati. U međuvremenu, američke su snage pokrenule novi napad na iračke snage u Nasiriji na jugu Iraka. U žestokim borbama koje su jučer vođene u Nasiriji, američke su snage pretrpjele prve značajnije gubitke. Brojčano znatno slabije iračke snage u Nasiriji do sada su blokirale pokušaje koalicijskih postrojbi da prijeđu Eufrat i nastave napredovati prema Bagdadu.

Bagdad je danas ponovno bio pod žestokim zračnim napadima. Iračku su prijestolnicu od jutra do poslijepodnevnih sati potresale glasne eksplozije. Između ostaloga, pogođena je i jedna Saddamova predsjednička palača. Prema riječima britanskog vojnog glasnogovornika, saveznički su borbeni zrakoplovi također napali spremišta streljiva, vojarne i komunikacijske objekte.

Na sjeveru Iraka, zrakoplovi su napali isturene iračke položaje u blizini ključnog naftnog središta Kirkuka. Na jugu, došlo je do manjih okrušaja u blizini naftnih polja u Rumaili, gdje su se koalicijske snage na nekim mjestima sukobile s Republikanskom gardom. Irački ministar informiranja izjavio je da su Iračani oborili dva američka helikoptera-topovnjače tipa Apache. Iračka je televizija prikazala jedan takav helikopter, još uvijek naoružan raketama koji je, kako se čini, prisilno sletio na jedno polje. Iračka strana tvrdi da je posada helikoptera zarobljena. Američki su dužnosnici potvrdili da se jedan helikopter Apache i njegova posada vode kao nestali.

U međuvremenu, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan pozvao je Vijeće sigurnosti da pomogne u osiguravanju humanitarne pomoći za Irak, unatoč optužbama nekih iračkih civila da se ponaša kao “kolonijalni upravitelj”. Gospodin Annan podsjetio je da oko 60 posto Iračana ovisi o programu Nafat za hranu.

XS
SM
MD
LG