Linkovi

Post: Iračku vrhušku ujedinjuje jedino strah od Saddama (24/3/03) - 2003-03-24


O Saddamu Husseinu Glas Amerike razgovara s doktorom Jerroldom Postom, psihijatrom i direktorom Programa političke psihologije pri Sveučilištu George Washington, ovdje u Washingtonu. Jerrold Post je autor nedavno objavljene knjige "Psihološka analiza političkih čelnika".

Jerrold Post ovih je dana vrlo tražen sugovornik, s obzirom da ga se smatra stručnjakom za Saddama Husseina. Pitamo ga što misli što se događa s iračkim čelnikom? Da li se skriva ili je, možda, kako mnogi spekuliraju, ranjen?

Jerrold Post: Mislim da je lako mogao biti ranjen - uostalom izvješća su govorila o nekome tko je bio iznesen na nosilima - jer postoji očigledan prazan prostor u pripremama za obranu. On bi do sada - barem ja tako mislim - već udario oružjem masovnog uništavanja, kao što je činio svaki puta kada se našao stjeran u kut. Ta su oružja pod njegovom neposrednom kontrolom. S obzirom da se radi o društvu kojim izrazito dominira jedan čelnik, ukoliko bi on bio ranjen, ili mrtav, to bi dovelo do brzog rastakanja strukture moći. Posebno zato što većina generala i drugih vojnih čelnika, ispod samog uskog kruga oko Saddama Husseina, drži svoja mjesta iz straha pred njim.

Zadržimo se još na tom pitanju. Ukoliko bi on bio pod stresom ili, možda, ranjen, bi li djelovao s više iracionalnosti, više nepredvidljivosti, ili drugačije od onoga što bi se od njega očekivalo?

Jerrold Post: Pod stresom, mislim da možemo prognozirati da će narediti uporabu kemijskih ili bioloških oružja protiv postrojbi koalicije - naravno, ako ima načina za odašiljanje tih oružja na željene ciljeve - te protiv Izraela. Uz to, kao što ja već neko vrijeme prognoziram, a djelomično smo već vidjeli ostvarenje te prognoze, zapalit će naftna crpilišta po načelu 'ako ih ja ne mogu imati, neće ih imati nitko'".

Kada govorimo o iračkom čelništvu, važno je istaknuti da američka administracija ustrajno, već mjesecima, radi na tome da odvoji čelništvo iračke vojske od Saddama Husseina. I predsjednik Bush, i ministar obrane Rumsfeld, ponovili su da žele "obezglaviti" iračku hijerahiju. Koliko u tom samom vrhu vlasti, oko Saddama Husseina, ulogu igra njegova obitelj?

Jerrold Post: Prvotno, on je za svog nasljednika imenovao svog starijeg sina, Udaya. Taj je, međutim, potpuno mahnit čovjek, te je, kasnije, Saddam Hussein sve prebacio na drugog sina, Qusaya - što zbog Udayeve uloge u zloglasnom slučaju prebjega Husseina Kamala, koji je sa sobom odnio i mračne tajne režima, a što zbog osobnog razočarenja njime. Inače, za obojicu sinova se može reći da jabuka ne pada daleko od stabla - obojica se bezobzirno koriste nasiljem. Međutim, čini mi se, da nijedan od njih dvojice nema toliki autoritet i karizmu da bi se mogao održati na vlasti bez oca.

XS
SM
MD
LG