Linkovi

Tommy Franks, zapovjednik koalicijskih snaga (23/3/03) - 2003-03-23


General američke vojske Tommy Franks, zapovjednik koalicijskih snaga u ratu s Irakom, jučer je po prvi puta, o sukobu u Perzijskom zaljevu, govorio novinarima i televizijskoj publici diljem svijeta. Što se više i redovitije bude, u danima koji predstoje, obraćao javnosti, to će joj i njegov lik biti poznatiji, ali u američkom Ministarstvu obrane, general Franks je dobro poznat i vrlo cijenjen.

Uz ministra obrane, Donalda Rumsfelda, general Tommy Franks glavni je tvorac ratnog plana za Irak. Prema riječima predsjednika Georgea Busha, general je “praktičan, realističan i ozbiljan čovjek, čovjek koji ima veliko povjerenje u američkog vojnika.”

Svoje prvo obraćanje javnosti, nakon početka sukoba, general Franks je i započeo izrazima sućuti obiteljima vojnika koji su poginuli u prvim danima rata. Što se ratnih operacija tiče, general Franks je rekao da na slavlje treba pričekati dok cijela misija ne bude završena: ”Zadatak koalicijskih snaga je uništiti režim Saddama Husseina i preuzeti kontrolu nad oružjem za masovno uništavanje koje, sasvim sigurno, postoji. Kako ćemo to postići i koliki će nam za to trebati, iskreno govoreći – to ćemo tek vidjeti.”

Režim važniji od Saddama

Gotovo dva metra visok, general Franks je snažan Teksašanin, odlučni, otvrdnuli vojnik, s mekim, južnjačkim otezanjem u govoru. U vojsci je od dvadesete godine, nakon što je diplomirao na fakultetu. Poznaje vojnu povijest, a među svoje prijatelje ubraja i čelnike nekih zemalja Srednjeg Istoka - predsjednike Egipta i Pakistana, a kralj Jordana Abdullah - nakon što je saznao da obojica istu strast gaje za Harley-Davidson motore - poklonio je jednog generalu Franksu.

Osim što zapovijeda koalicijskim snagama u ratu s Irakom, general Franks je odgovoran i za održavanje reda u poslijeratnom Afganistanu i za koordiniranje americkih vojnih operacija u više od 20 zemalja, od roga Afrike do središnje Azije.

Njegova petogodišnja unuka stalno ga progoni pitanjem - “Zašto jos uvijek nisi pronašao Osamu bin Ladena?” Međutim, generalova je trenutačna pozornost isključivo Irak. Što se, pak, tiče sudbine Saddama Husseina, general Franks je novinarima rekao da o njoj još ništa ne zna: "Ne znam je li živ ili mrtav. Međutim, njegova sudbina ne utječe na način na koji vodimo ovu vojnu operaciju. Taj pojedinac nije toliko bitan koliko je bitan njegov režim.”

"Tommy Franks nije Norman Schwarzkopf"

General Franks je ratovao u nekoliko američkih vojnih kampanja, uključujuci Koreju, Vijetnam i Irak, u operaciji Pustinjska oluja. Primio je tri odličja Purple Hearts, nakon nekoliko ranjavanja u Vijetnamu. Izbjegava, kad god može, novinare; od njih se brani riječima “Tommy Franks nije Norman Schwarzkopf” - aludirajući pri tome na dobro poznatu činjenicu da je zapovjednik u Zaljevskom ratu, 1991., volio televizijske kamere.

Suradnici generala Franksa za njega kažu: “pošten, iskren i otvoren zapovjednik koji vojnike, sluša ih, i ugađa im ako može. Spreman je s njima podijeliti radost pobjede.” Ljubitelj cigare i country-glazbe, general Tommy Franks posjeduje ironični smisao za humor i u svom načinu govora i stilu izražavanja njeguje jedan vrlo slikoviti rječnik. Kao zapovjednik koalicijskih snaga u Iraku, general Tommy Franks će, nedvojbeno, steći ime i slavu.

XS
SM
MD
LG