Linkovi

Koalicijske snage velikom brzinom napreduju prema Bagdadu (21/3/03) - 2003-03-21


Američke i koalicijske snage ušle su u Irak tijekom druge noći od početka napada na tu zemlju. Trenutno se od juga prema Basri i Bagdadu napreduje nevjerojatnom brzinom od 40 milja na sat. Zračni udari su nastavljeni iznad Bagdada, a bilježimo i prve žrtve medju koalicijskim vojnicima. Još se ne zna sudbina vodećih iračkih političara, nakon što su, na čelu sa Saddamom Husseinom, bili cilj prvih zračnih i raketnih udara.

Bagdadom su odjekivale ekplozije krstarećih raketa dok je iračka protuzračna obrana osvjetljavala nebo iznad glavnog grada. Prema informacijama iz Bagdada nekoliko se eksplozija čulo i u blizini dvije palače Saddama Husseina, kao i u onim dijelovima grada gdje se nalaze zgrade ministarstava i drugih vladinih zgrada. Navodno je pogodjen i ured zamjenika premijera Tarika Aziza. Cijeli zapadni dio obale rijeke Tigris, koja presijeca grad, je u dimu.

Prije ovog vala napada Bagdadom je vladala tišina tijekom koje je Pentagon javljao da predstoje masovni zračni udari kao dio taktike nazvane “šok i strahopoštovanje!” Noćašnji raketni napadi izvodjeni su i s podmornica u Crvenom moru i Perzijskom zaljevu, a po prvi put u te su napade uključene i dvije britanske podmornice.

Američke postrojbe su iz Kuvajta, tenkovima i oklopnim vozilima, prešle iračku granicu. Medju novinarima koji prate taj pokret je i naša Alisha Ryu koja javlja da američki vojnici i tenkovi snažnim topničkim napadima “guraju” iračke snage dublje u unutrašnjost zemlje. "Za sada nema vijesti o nekom većem otporu Iračana. Treća pješačka divizija je krenula u napad koristeći topništvo. Čuli smo snažne detonacije, a noćnu tamu osvjetljavaju brojne eksplozije," javlja Alisha Ryu.

Marinci prvi na bojišnici

Glavni udar na Irak počeo je s oko tri tisuće krstarećih raketa i navođenih bombi koje su trebale uništiti već određene ciljeve i posijati paniku među iračkim vojnicima koji su spremni na borbu. Vrlo brzo nakon toga počeo je i napad kopnenih snaga koje su s juga krenule prema Bagdadu kao glavnom cilju kampanje.

Vojnici iz Trećeg eskadrona Sedme američke konjičke regimente te dijelovi Treće pješačke divizije sukobili su se s iračkim snagama nakon što su noćas sa sjevera Kuvajta ušli u Irak. Tom je prilikom uništen i veći broj iračkih oklopnih vozila. Za to vrijeme skupina Kiowa helikoptera, koji ne lete više od 15 metara iznad zemlje, predvode konvoj borbenih vozila tipa Bradly te tenkove tipa M-1 Abrams. No, prije nego su spomenute postrojbe ušle u Irak, put su im “pročistili” marinci i teško topništvo usmjereno na iračke položaje. Izvjestitelji su javili da je sve ličilo na snažan potres.

Britanske su snage ušle na poluotok Al Faw na jugu Iraka, a to je pravac prema gradovima Basri, koji je sjedište značajnog dijela iračke industrije nafte, te Umm Qasr, koji je najvažnija iračka luka u Perzijskom zaljevu. Rano jutros su prijavljene i snažne eksplozije u gradu Mosulu na sjeveru Iraka. Nešto ranije je turski parlament odobrio rezoluciju kojom se otvara zračni prostor te zemlje za potrebe američke vojske, ali odbijen je zahtjev Pentagona za korištenjem vojnih baza za popunu goriva i izvodjenje zračnih napada protiv Iraka. Turska je veoma značajan prostor za akcije koje bi se izvodile na sjeveru i sjeveroistoku Iraka.

Iračani se radije predaju nego bore

Nekoliko sati prije nego je započet pješački napad nije bilo zabilježenih žrtava, ali stižu podaci o tome da se irački vojnici radje predaju nego bore protiv invazijskih snaga. To je potvrdio i ministar obrane, Donald Rumsfeld, istaknuvši da se rat protiv Iraka odvija vrlo dobro. On naglašava kako američke snage vode s iračkim časnicima razgovore o predaji pripadnika iračke vojske, a medju njima i pripadnika Republikanske garde i Specijalne republikanske garde, dva elitna roda koji su smatrani posebno odanima iračkom čelniku Saddamu Husseinu.

Ministar Rumsfeld je, takodjer, potvrdio da su Iračani zapalili neke od naftnih izvora s očitom namjerom da zaustave napredovanje koalicijskih snaga: Vidio sam izvješća koja govore o tome da je irački režim možda podmetnuo vatru na tri ili četiri naftna izvora na jugu.

U Kuvajtu su se, inače, u više navrata mogle čuti sirene za uzbunu, a Iračani su na kuvajtski teritorij ispalili nekoliko raketa tjerajući ljude da potraže skloništa i koriste gas maske. No, niti jedna od tih raketa nije imala kemijsko ili biološko punjenje, a nije bilo ni ozljedjenih. Kuvajtski su se vojnici sukobili s iračkim snagama na granici dviju država, izvijestili su kuvajtski vojni dužnosnici. Na naše su vojnike bačene granate te je pucano iz lakog oružja. Oni su uzvratili - rekao je novinarima brigadni general Abdel Rahman Mohammed al-Othman. Nije precizirao točno mjesto na kojemu su se vodili sukobi.

Prve koalicijske žrtve – 16 mrtvih u rušenju helikoptera

Inače, stižu i prve vijesti o koalicijskim žrtvama. Prema navodima Pentagona, u padu marinskog transportnog helikoptera živote je izgubilo 16 američkih i britanskih vojnika. Helikopter je prevozio vojnike koji su se vraćali iz akcije. Iako se još ne znaju uzroci pada ove letjelice, pretpostavka je da se radi o nesretnom slučaju. Američki marinci helikoptere Sea Knight koriste za prebacivanje vojnika s brodova ili baza na bojišnicu. Američka mornarica i marinci u kolovozu su privremeno zabranili let svim helikopterima tog tipa nakon što je pri inspekciji jednoga od njih u Sjevernoj Karolini otkrivena pukotina u propeleru. Ovo je treći pad američkih helikoptera od početka vojnih operacija. U prva dva slučaja nije bilo žrtava.

Na sjeveru Iraka - tursko-kurdski sukob?

Već smo spomenuli da je turski parlament odobrio američkoj vojsci korištenje svog zračnog prostora, a istodobno je usvojena i rezolucija kojom se premijeru Redžepu Tayipu Erdoganu dopušta slanje turskih vojnika u sjeverni Irak kako irački Kurdi ne bi mogli prijeći tursku granicu, jer se očekuje veliki broj izbjeglica koje bi htjele ući u Tursku. Medjutim, medju iračkim Kurdima, ali i u američkoj i drugim administracijama postoji bojazan od ulaska truskih vojnih snaga na sjever Iraka zbog mogućeg krvavog sukoba s iračkim Kurdima. Washington je upozorio Ankaru da ne djeluje jednostrano i ne ulazi u sjeverni Irak kako bi pod nadzor stavila tamošnje Kurde.

XS
SM
MD
LG