Linkovi

'Shock and Awe' - počela glavna kampanja bombardiranja (22/3/03) - 2003-03-21


Koalicijske snage započele su glavnu zračnu kampanju u Iraku. Cilj kampanje je - kako tvrde u Pentagonu - "šokirati neprijatelja i ispuniti ga strahopoštovanjem."

Bagdad već satima potresaju žestoke eksplozije, a u nebo se dižu gusti oblaci dima. Među ciljevima bile su vladine zgrade te kompleksi predsjedničkih palača. Bombe su večeras padale i na gradove na sjeveru Iraka, Mosul i Kirkuk.

U sinoćnje masovne zračne napade na Irak bilo je uključeno na stotine zrakoplova, bombardera i lovaca-bombardera, dok su, u isto vrijeme, s brodova lansirane navođene rakete. Upotrebljeno je sve što je bilo na listi zrakoplova, uključujući "nevidljive" zrakoplove B-2 te strateške bombardere B-1 i B-52 - rekao je jedan dužnosnik pod uvjetom anonimnosti. Uz američke zrakoplove u napade su uključeni i britanski zrakoplovi Tornado. Osim s nosača zrakoplova u Perzijskom zaljevu, lovci-bombarderi polijeću i s američkog nosača zrakoplova Theodore Roosevelt, koji se nalazi u istočnom Mediteranu.

Predstavnici kopnene vojske tvrde da su trećeg dana kampanje američke i britanske postrojbe prodrle više od 160 kilometara, u područja na jugu zemlje. Osvojena je luka Umm Qasr te naftni terminali u Perzijskom zaljevu.

Zapovjednik združenog stožera, general Richard Myers izjavio je da su američke i britanske postrojbe počele preuzimati kontrolu nad mnogim naftnim poljima, diljem juga zemlje. Nastavlja se i prodor prema jednom od glavnih iračkih gradova, Basri.

Treći dan kampanje donio je i prve žrtve u koalicijskim snagama. Dvojica su američkih marinaca ubijena u borbama, dok su u nesreći jednog borbenog helikoptera poginulo četiri američka vojnika i osam britanskih kraljevskih marinaca. Broj iračkih žrtava nije utvrđen.

Dopisnica Vlasa Amerike Deborah Block koja je ušla s marincima u Irak javlja da lokalno stanovništvo dočekuje američke snage vrlo srdačno. Televizijske snimke pokazuju marince kako s jednog zida trgaju veliki poster Saddama Husseina, dok lokalno stanovništvo plješće.

******

Ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je jučer poslijepodne da iračka vlada počinje gubiti kontrolu nad zemljom.

Državni tajnik Colin Powell izjavio je da je Washington kroz različite kanale pokušava uvjeriti visoke iračke dužnosike da je pad Saddama Husseina “neizbježan” i da ne bi trebali pružati otpor savezničkim snagama.

Državni tajnik nije želio iznijeti pojedinosti o kontaktima s iračkim čelništvom. No, prema njegovim riječima, kanali prema Bagdadu su otvoreni i treće strane prenose poruke iračkim dužnosnicima da je promjena režima neizbježna i da će otpor donijeti samo smrt. "Koalicijske snage postižu uspjehe. Operacija se odvija vrlo dobro. Kako bi se ljudske žrtve ograničile na one koji su već stradali, irački bi čelnici trebali shvatiti da su im dani odbrojani".

Gospodin Powell je dodao da vodi hitne razgovore s turskim čelnicima kako bi se riješila pitanja zbog kojih savezničke snage ne mogu koristiti turski zračni prostor za potrebe operacija u Iraku. Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države ne vide potrebu da turska vojska uđe u sjeverni Irak. Ankara tvrdi da turske snage moraju ući u sjeverni Irak, kako bi spriječile priljev izbjeglica na jug Turske. Washington se tome protivi zbog strahovanja da će se turske snage sukobiti s iračkim Kurdima.

XS
SM
MD
LG