Linkovi

Vlada nema plan borbe protiv napada antraksom? (22/3/03) - 2003-03-21


Amerika je danima još prije početka rata uvela pojačane mjere pripravnosti za slučaj terorizma na domaćem tlu. Za obranu od terorističkog napada biološkim oružjem, koji bi uključio virus velikih boginja, američka je vlada, s pomno razrađenim planom, pripravna. Stručnjaci, međutim, kažu da slične strategije nema i za slučaj antraksa, a antraks, tvrde oni, predstavlja stvarnu opasnost Amerikancima.

Još dok su tekle pripreme za rat s Irakom, ministar za domovinsku sigurnost, Tom Ridge, pružio je američkoj javnosti uvjeravanja da su i savezna vlada kao i lokalne razine uprave mobilizirane za pojačanu kontrolu zbog mogućih terorističkih aktivnosti na nizu područja, uključujući zdravlje Amerikanaca. "Ministarstvo zdravlja upozorilo je sve državne i lokalne zdravstvene ustanove da svaku neobičnu bolest, svaki neobični slučaj, odmah prijave.”

To vrijedi naročito za svaki mogući znak velikih boginja, bolest koju je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila iskorijenjenom osamdesetih godina prošlog stoljeća. U strahu da bi virus mogao biti korišten kao biološko oružje od strane terorista, administracija predsjednika Busha je razradila detaljan plan za pružanje pomoći onima koji bi mogli biti izloženi toj zaraznoj bolesti.

Prema riječima Larryja Wiena, profesora tehnologije na kalifornijskom sveučilištu Stanford, sličnog programa pružanja antibiotika onima koji bi došli u dodir s antraksom – nema. Pet ljudi izgubilo je život zbog antraksa neposredno nakon terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. Počinitelj tog zločina nikada nije pronađen.

"Do antraksa koji je tada bio korišten nije tako lako doći, ali ako ga imate, dovoljno je vrećicu njega istresti sa, recimo, krova neke zgrade. Ništa vam sofisticiranije nije potrebno” - tvrdi gospodin Wien.

Nepostojanje plana za zaštitu i borbu protiv antraksa naveli su profesora Wiena i nekolicinu njegovih kolega da se pozabave mogućnošću jednog takvog napada i njegovim posljedicama. Oni tvrde da bi jedan kilogram antraksa, raspršen s vrha 90 metara visoke zgrade, u gradu poput New Yorka, sa 11 milijuna stanovnika, mogao na pola do milijun i pol djelovati jednako pogubno kao i na onih pet žrtava prije godinu i pol dana, u jesen 2001.

Broj žrtava mogao bi biti smanjen na pola kad bi se antibiotici davali građanima bilo prije napada bilo tijekom prvih nekoliko sati. "Kad jednom razviju simptome, zdravstvene ustanove već ce biti pretrpane i mnogi će upravo zbog toga izgubiti živote,” smatra Larry Wien.

Koordinirana strategija, koju, po uzoru na onu protiv velikih boginja, znanstvenici predlažu, smanjila bi broj žrtava od antraksa dijeljenjem antibiotika svakome u ugroženom području čim je dijagnoza postavljena kao i agresivnim upoznavanjem javnosti s tretmanom koji se mora slijediti i provoditi do kraja. Profesor Wien i njegove kolege nadaju se da će njihov članak potaknuti sadašnju administraciju na usvajanje općenarodnog plana za zaštitu protiv antraksa.

XS
SM
MD
LG