Linkovi

Martinage: 80 posto projektila - projektili na precizno navođenje (19/3/03) - 2003-03-19


Robert Martinage je stručnjak za visoku tehnologiju, pa nas je zanimalo kako američka vojska koristi tu modernu tehnologiju sada, a kako se to činilo u Zaljevskom ratu 1991. godine.?

Robert Martinage: Tijekom Zaljevskog rata samo su tri vrste zrakoplova mogle nositi navođene projektile, koji su vrlo precizni. Sada, s nekim manjim izuzecima, gotovo svaki tip borbene letjelice u američkim zračnim snagama može koristiti navedenu vrstu streljiva. Od bombi bačenih na Irak u prvom ratu, 1991. godine, samo je osam do devet posto bilo na precizno navođenje. U dolazećem ratu, taj će se postotak povećati i do deset puta, što znači do 80 pa i više posto.

Naš sugovornik navodi i to da će američki vojnici biti izloženi velikoj vrućini, pješčanim olujama i noćnim borbama. No oni su, ističe on, znatno bolje opremljeni i uvježbani za takve situacije. A što bi to Iračani mogli koristiti kao svoje glavno oružje, kada su već inferiorniji u vojnoj opremi i borbenoj tehnologiji?

Robert Martinage: Oni će, na primjer, zapaliti naftna polja, dići će u zrak neke brane, zatim napadat će američke vojnike s kemijskim oružjem i slične stvari. To su sve stvari koje su se našle na popisu ministra obrane Donalda Rumsfelda, kao činjenice koje mogu zabrinuti američku stranu ukoliko ne pođe sve kako je predviđeno.

Međutim, američki vojnici su pripremljeni za razne situacije. Pripremljeni su da se brzo prebace na naftna polja, te da ih što prije stave pod svoju kontrolu. Sjedinjene Države, isto tako, vrše psihološki pritisak na iračke vojnike da ne koriste kemijsko oružje, jer će za to odgovarati nakon okončanja sukoba.

O najnovijem razvoju dogadaja vezanim uz ovu temu poslušajte emisije Glasa Amerike na hrvatskom jeziku koje se emitiraju tri puta dnevno. i .

XS
SM
MD
LG