Linkovi

Posljednji korak pred napad: predsjednik obavijestio Kongres da diplomacija nije uspjela (19/3/03) - 2003-03-19


Predsjednik Bush službeno je obavijestio Kongres da diplomatski napori na razoružavanju Iraka nisu uspjeli, čime je nagovijestio početak napada na Irak. U svojem pismu Kongresu, predsjednik kaže: “Naše oslanjanje samo na daljnja diplomatska i druga sredstva neće adekvatno zaštititi nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država pred trajnom iračkom prijetnjom, niti će dovesti do provođenja svih relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti o Iraku”. Predsjednik je također kazao da je korištenje sile protiv Iraka “u skladu s ratom protiv terorizma”, te je ponovno povezao Irak i al-Qaidu. Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države imaju, na temelju rezolucije Vijeća sigurnosti br. 1441, jasne ovlasti da natjeraju Irak na poštivanje međunarodnih zahtjeva. Prema rezoluciji koju je Kongres usvojio u listopadu prošle godine, predsjednik mora službeno obavijestiti zakonodavce prije no što krene u vojnu akciju.

Posljednje ratne pripreme završene

U Perzijskom zaljevu - gotovo 300 tisuća vojnika spremno je momentalno krenuti u veliki napad na Irak. Američke snage provele su posljednje pripreme za nezapamćeni kopneni, pomorski i zračni napad na postrojbe iračkog predsjednika Sadama Huseina. Stotine tisuća vojnika, podržane stotinama zrakoplova, nalazi se sada na dometu Iraka. Američke i britanske snage u Kuvajtu nagomilane su duž južne iračke granice i spremne za pokret. Nakon što predsjednik Bush naredi početak napada, na iračke vojne ciljeve sručit će se tisuće raketa i bombi na precizno navođenje. Dužnosnici Pentagona kažu da će to biti najveća precizna zračna kampanja u povijesti ratovanja. U satima pred očekivani početak borbi, koalicijski zrakoplovi ispustili su gotovo dva milijuna letaka nad vojnim i civilnim objektima na jugu Iraka. U letcima se naglašava da koalicijske snage ne žele nanijeti zlo nedužnim Iračanima. Iračkim snagama poručuje se da se suzdrže od korištenja oružja za masovno uništavanje, te da odustanu od mogućeg paljenja iračkih naftnih polja.

Predsjednik Bush je jutros još jednom razmotrio završne vojne planove za napad na Irak. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer priopćio je da su vojne planove s predsjednikom razmotrili dopredsjednik Dick Cheney, ministar obrane Donald Rumsfeld, državni tajnik Colin Powell i drugi članovi predsjednikove ekipe za nacionalnu sigurnost. Dužnosnci Pentagona kažu da bi početna baraža bombi i raketa trebala šokirati iračke snage i natjerati ih na predaju, nakon čega bi uslijedila kopnena invazija.

State Department: Gotovo je sigurno da će biti pokušan napad na Sjedinjene Države

Američki su dužnosnici priopćili da će, nakon početka rata u Iraku, opasnost od terorističkih napada na američke ciljeve diljem svijeta vrtoglavo porasti. Jedan visoki dužnosnik State Departmenta izjavio je da je gotovo sigurno da će teroristi pokušati izvršiti više napada na Sjedinjene Države i njihove saveznike. U dopisu Saveznog istražnog ureda FBI-a, objavljenom u ponedjeljak, kaže se da je al-Qaida možda u posljednjoj fazi planiranja napada velikih razmjera. Diljem Sjedinjenih Država, uvode se strože mjere sigurnosti u zračnim i morskim lukama, te oko nacionalnih spomenika i naftnih i kemijskih postrojenja.

Cijena nafte se stabilizirala Cijena nafte na svjetskom tržištu stabilizirala se u očekivanju rata u Iraku. U ranim jutarnjim satima, cijena barela američke sirove nafte bila je u blagom porastu, nakon što je u utorak pala za više od tri dolara.

Saudijska Arabija nastavit će izvoziti naftu bez obzira na razvoj događaja u Iraku – izjavio je saudijski ministar za naftu Ali Naimi. U intervjuu za njemački Stern, saudijski je dužnosnik kazao da, iako je rat na pomolu, nafte ima dovoljno. Saudijska Arabija ima, kako se vjeruje, 50 milijuna barela nafte u zalihama, dovoljno da nadoknadi obustavu izvoza iračke nafte od oko 2 milijuna barela dnevno.

Danas u Iraku

Samo nekoliko sati prije vjerojatnog početka koalicijskog napada na Irak, život u Bagdadu kao da je zamro. Uobičajene prometne gužve su nestale, trgovine su uglavnom zatvorene i ispražnjene. Zatvorene su i škole. Mnoge obitelji napuštaju grad, a oni koji su odlučili ostati gomilaju zalihe hrane, vode, benzina i lijekova. Gužve vladaju jedino na benzinskim crpkama. Cijene hrane i drugih potrepština su se udvostručile, pa čak i utrostručile. Iako, kako se čini, ne vlada panika, civili izražavaju duboku zabrinutost i rezignaciju zbog dolazećeg rata.

Irački zakonodavci obećavaju da će se boriti uz svojeg predsjednika Sadama Huseina. Irački je parlament danas održao izvanrednu sjednicu, na kojoj je nekoliko zastupnika izjavilo da će žrtvovati svoje živote za Sadama Huseina.

Diplomacija

Glavni inspektor Ujedinjenih naroda za naoružanje Hans Blix nazvao je dolazeći rat protiv Iraka “tužnim trenutkom”, ali je također izrazio sumnju u mogućnost da će Irak upotrijebiti kemijsko ili biološko oružje protiv američkih snaga. Gospodin Blix treba danas, samo nekoliko sati prije isteka američkog roka za rat, Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda podnijeti izvještaj o razoružavanju Iraka. Podnošenju izvještaja bit će nazočni ministri vanjskih poslova sedam od ukupno 15 članica Vijeća sigurnosti, no među njima neće biti i američki državni tajnik Colin Powell.

Papa Ivan Pavao Drugi je - u posljednjem trenutku - ponovno pozvao na rješavanje iračke krize mirnim putem. U svojoj tjednoj audijenciji na Trgu sv. Petra, sveti je otac molio za “ljude čiji su životi u ovim satima u opasnosti zbog rata.” Papa i dužnosnici Vatikana već tjednima istupaju protiv mogućeg rata, tvrdeći da za njega nema moralnog opravdanja.

Iračka će kriza dominirati i dvodnevnim summitom Europske unije, koji počinje sutra u Bruxellesu. Europski čelnici su duboko podijeljeni oko pitanja razoružavanja Iraka. Francuska i Njemačka predvode zemlje, koje traže rješavanje iračkog problema mirnim putem, dok Britanija i Španjolska odlučno podržavaju američku vojnu akciju. Grčka, koja sada predsjedava Europskom unijom, promijenila je dnevni red summita, koji će, umjesto s ekonomskim reformama, započeti s raspravom o iračkoj krizi.

O najnovijem razvoju dogadaja vezanim uz ovu temu poslušajte emisije Glasa Amerike na hrvatskom jeziku koje se emitiraju tri puta dnevno. i .

XS
SM
MD
LG