Linkovi

Reakcije na predsjednikov ultimatum Iraku (18/3/03) - 2003-03-18


I republikanski i demokratski kongresmeni i senatori daju potporu američkim vojnicima nakon što je predsjednik Bush objavio ultimatum Saddamu Husseinu. Demokrati, međutim, nastavljaju kritizirati gospodina Busha zbog, kako kažu, neuspjeha američke diplomacije. No, čak i značajniji kritičari, kao što je senator Karl Levin, ističu da Amerikanci sada moraju stati uz svoje vojnike koji se nalaze u Perzijskom zaljevu.

Republikanski senator John Warner, predsjedavatelj Odbora za oružane snage, kaže da Sjedinjene Države imaju medjunarodnu potporu usprkos opiranju Francuske i još nekih država. I senator Warner i senator Levin naglašavaju da će Senat usvojiti rezoluciju kojom se izražava podrška američkim vojnim snagama. Demokratski zakonodavci su, inače, najviše prigovarali aktualnoj administraciji zbog visokih troškova koje će donijeti rat u Iraku. Prema prvim procjenama, ti će troškovi iznositi negdje izmedju 65 i 95 milijardi dolara!

Britanski premijer Tony Blair danas će od parlamenta zatražiti odobrenje za vojnu akciju protiv Iraka. Međutim, čelnik njegove Laburističke stranke u Zastupničkom domu parlamenta, Robin Cook, dao je ostavku u znak prosvjeda zbog mogućeg rata.

Australski premijer John Howard objavio je da će njegova zemlja sudjelovati u bilo kakvoj vojnoj akciji protiv Iraka, koju će voditi Sjedinjene Države. Australija je već poslala postrojbe, borbene zrakoplove i ratne brodove u područje Perzijskog zaljeva, gdje će se priključiti britanskim i američkim snagama. Danas je Australija zatražila od svih iračkih diplomata da napuste zemlju u slijedećih pet dana.

Turska vlada objavila je da će poduzeti hitnu akciju da omogući Sjedinjenim Državama korištenje njezinih vojnih baza i zračnog prostora u slučaju izbijanja rata protiv Iraka. Prema riječima predsjednikovog glasnogovornika, političko i vojno čelništvo jednoglasno se jučer odlučilo za brzu akciju po tom pitanju.

Kanada kaže da neće sudjelovati bez odobrenja Ujedinjenih Naroda. Argentina je objavila da neće podržati vojnu akciju protiv Iraka, ali da ostaje pri čvrstoj kritici iračkog predsjednika Saddama Husseina. Uskoro se očekuje i izjava meksičkog predsjednika, koji do sada nije izričito niti podržao niti odbacio mogućnost vojne akcije.

Što se Iraka tiče, Saddam Hussein i dalje prkosi, unatoč roka koji mu je predsjednik Bush postavio za napuštanje Iraka. Jučer su irački dužnosnici objavili da će predsjednik Saddam, ostati, citiramo, "postojan poput stijene". Inače, u rijetkom javnom priznanju, Saddam Hussein je jučer rekao da je Irak posjedovao oružja masovnog uništavanja osamdesetih godina, kako bi se obranio tijekom rata protiv Irana, kao i od Izraela. Irački predsjednik je Sjedinjene Države i Britaniju nazvao lažljivcima zbog tvrdnji da Irak još uvijek posjeduje takva oružja.

Humanitarni djelatnici, diplomati i njihove obitelji užurbano napuštaju Irak prije izbijanja neprijateljstava, do kojeg bi, kako izgleda, moglo doći već za par dana. Mnoga europska i azijska veleposlanstva u Bagdadu zatvorila su vrata i evakuirala osoblje. Glavni tajnik Ujedinjenih Naroda Kofi Annan nazvao je ponedjeljak tužnim danom i naredio svim djelatnicima svjetske organizacije , - uključujući i inspektore za kontrolu oružja, kao i mirovne promatrače -, na napuste Irak. On je, međutim, obećao da će naći načina za dopremu humanitarne pomoći iračkom narodu.

Tisuće Kurda u sjevernom Iraku pobjegli su iz područja blizu granice zaštićene zone zabrane letenja, plašeći se napada kemijskim oružjem od strane Saddama Husseina. Mnogi su se odlučili na ostanak kod rođaka u planinskim područjima umjesto da odu u izbjeglištvo u Iran ili u Tursku.

U Izraelu, vojska je naputila stanovništvo da nabave sve što im je potrebno za hermetičko zatvaranje svojih stanova u slučaju iračkog napada biološkim ili kemijskim oružjem.

XS
SM
MD
LG