Linkovi

Predsjednik Bush uključen u završna planiranja vojne akcije (18/3/03) - 2003-03-18


Predsjednik Bush uključen je u završna planiranja vojne akcije protiv Iraka, dok je Irak odbacio američki ultimatum prema kojem Saddam Hussein mora napustiti zemlju do sutra ili će zemlja biti sučeljena s ratom.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer je priopćio kako je Irak učinio niz pogrešaka u sporu zog oružja za masovno uništavanje. A odbacivanje ultimatuma Sjedinjenih Država, bit će po riječima gospodina Fleischera, posljednja pogreška Saddama Husseina.

Glasnogovornik Bijele kuće je izjavio kako se predsjednik još uvijek nada da će irački čelnik ozbiljno shvatiti ultimatum i napustiti zemlju. Gospodin Fleicher nije htio isključiti mogućnost američkog napada i prije isteka roka od 48 sati, sad kad je irački čelnik odbacio zahtjeve predsjednika Busha.

Glasnogovornik je rekao da je sad na Saddamu Husseinu da definira vremenski okvir u kojem će doći do napada. Predsjednik se danas susreo s ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom kako bi se preispitali završni planovi za napad na Irak. Ari Fleicher je također napomenuo da je predsjednik Bush telefonski razgovarao sa svjetskim čelnicima - onima koji će se pridružiti Washingtonu u koaliciji protiv Iraka, kao i s onima koji neće.

Članovi američkog Kongresa na različite načine ocjenjuju način na koji predsjednik Bush postupa glede iračke krize. Unatoč tome, s obje strane političkog spektra poručuje se da će se dati puna podrška američkim vojnicima. Vodeći demokrati kritiziraju predsjednika što je nije stvorio koaliciju širokog spektra protiv Saddama Husseina. Čelnik demokrata u Senatu je izjavio da je žalostan što je predsjednik - po njegovim riječima - "postigao tako jadan neuspjeh u diplomaciji". Neki drugi demokrati pak izražavaju bojazan da bi početak rata mogao dovesti do intentziviranja terorističkih aktivnosti protiv Sjedinjenih Država.

Od reakcija iz Europe izdvajamo onu iz Vatikana gdje je priopćeno kako rat protiv Iraka, o kojem ne postoji konsenzus međunarodne zajednice, znači preuzimanje velike odgovornosti pred Bogom i poviješću.

U Njemačkoj je kancelar Shroeder izjavio kako ne postoji potreba da se u ovom trenutku prekinu inspekcije naoružanja Ujdinjenih naroda. Belgijski ministar vanajskih poslova Louis Michael je izjavio kako se Irak moglo razoružati mirnim putem. Belgijski je ministar istovremeno zatražio od Sjedinjenih Država i Britanije da poštede iračke civile. Istovremeno je i Donji dom ruskog parlamenta - Duma - odgodio glasovanje o ratifikaciji rusko-američkog sporazuma o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja zbog američke prijetnje ratom.

XS
SM
MD
LG