Linkovi

Pripreme za rat na 30 stupnjeva Celzija (19/3/03) - 2003-03-18


Američke postrojbe u području Perzijskog zaljeva ovih dana podnose vrlo s visoke temperature i nose se s učestalim pješčanim olujama. Unatoč tome, od njih se očekuje da u svakom trenutku zadrže visoku bojnu spremnost. U sjevernom Kuvajtu posjetili smo jednu helikoptersku postrojbu američke vojske:

U nedjelju je odgođena noćna vježba pilota helikoptera Chinook, nakon što su meterolozi prognozirali žestoku pješčanu oluju, koja se iz Saudijske Arabije kretala prema sjevernom Kuvajtu. No, nitko više nije bio niti iznenađen, s obzirom da je u posljednja dva tjedna, usljed lošeg vremena, odgođeno 75 posto vježbi koje je trebala odraditi Bravo kompanija 159., koja djeluje u sklopu 12. zrakoplovne brigade kopnenih snaga.

Pješčane oluje, od kojih neke imaju brzinu veću od 80 kilometara na sat, srušile su šatore, zatrpale vozila i oružje – može se slobodno reći da su zagorčale život američkim i britanskim postrojbama u Kuvajtu, koje sada broje više od 250 tisuća ljudi.

Časnik Eric Hughes, pilota helikoptera Chinook, objašnjava da avijatičarima koji djeluju u sklopu kopnenih snaga, pješčane oluje predstavljaju zapravo znatno više od tek “manje neugodnosti.” "Pješčane su oluje ključna stvar. Očito je da mogu biti vrlo opasne - sjetite se pada helikoptera Black Hawk, koji se srušio zbog pješčane oluje…"

Časnik Hughes govori o tragičnom incidentu kada se helikopter Black Hawk srušio tijekom vježbe u Kuvajtu, ranije ovaj mjesec. Tom su prilikom poginula četiri člana posade. Helikopter je pao, iznenada naletjevši na pješčanu oluju koja je opasno narušila vidljivost. No, to nije sve. Vrijeme bi moglo postati još gore, s obzirom da je travanj sezona pješčanih oluja u Perzijskom zalijevu.

U srijedu, američkim je postrojbama naređeno da počnu nositi punu vojnu opremu, uključujući oružje, neprobojne prsluke, kevlar kacige i biokemijsku opremu. Također su dobili bojevu municiju. Vojnici su također prebacili satove na ono što u žargonu zovu ZULU vrijeme, što odgovara Univerzalnom vremenu – možda poznatijem kao vremenu po Greenwichu. Američka vojska u pravilu naređuje takvo podešavanje satova uoči kretanja u velike vojne operacije, kako bi svi bili sinkronizirani. Vrijeme bi moglo biti od ključne važnosti, poglavito za pilote kopnenih snaga.

No, nisu jedino pješčane oluje to što stvara probleme. Tu su i vrlo visoke temperature koje se kreću u blizini 30 stupnjeva celzijusa, a u slijedećih 6 tjedana, narasti će i do 45 stupnjeva. Već samih 30 stupnjeva celzijusevih dovoljno je da negativno utječu na rad helikoptera, koji pri tako visokim temperaturama mogu nositi manji teret no obično. S obzirom da su upravo helikopteri Chinook ti koji služe kao glavno transportno sredstvo kopnenih snaga – prebacujući postrojbe, artiljeriju, municiju, vodu, gorivo i ostale potrepštine, postoji zabrinutost da bi njihov smanjeni kapacitet mogao rezultirati problemima kada počne vojna akcija.

Pilot Chinooka Ken Gunter smatra da će njegovi kolege obaviti svoj zadatak unatoč olujama i visokim temperaturama, no kaže da će oluje ipak imati učinka na kvalitetu operacije: "Mislim da ćemo moći letjeti, no letjet ćemo znatno sporije" - predviđa ovaj američki pilot.

XS
SM
MD
LG